På vej mod en ny katolsk etik?

Pave Frans efterlyser en tidssvarende holdning til etik i den katolske kirke.
Pave Frans efterlyser en tidssvarende holdning til etik i den katolske kirke.

Fra den 5.-19. oktober holder ledere i Vatikanet møde for bl.a. at diskutere, om fraskilte må modtage nadveren i den katolske kirke.

Pave Frans har samlet næsten 200 biskopper fra hele verden i Vatikanet, hvor de i to uger skal diskutere den katolske kirkes holdning til tidens samlivsformer.

Paven opfordrede i sin tale på Peterspladsen sidste lørdag til en åben, ærlig og broderlig drøftelse af de ’pastorale udfordringer for familien’. Først og fremmest skal kirken kende og føle almindelige, moderne menneskers glæder og sorger:
– Derfra vil vi være i stand til at give et troværdigt bud på de gode nyheder for familierne, sagde paven til de godt 40.000 troende, som var samlet til bøn for biskoppernes møde.

Ret til nadver

Biskopperne skal diskutere, om fraskilte og borgerligt viede katolikker må modtage nadveren. Indtil nu har fraskilte ikke kunnet modtage nadveren uden at få deres første, sakramentale ægteskab annuleret og ved at afholde sig fra samleje med deres nye partnere.
Paven opfordrede til barmhjertighed overfor de sårede:
– Kirken er en moder, ikke et toldkontor, som køligt tjekker, hvem der holder sig inden for reglerne, sagde paven ifølge Agence France Presse.
Familien er stadig uden lige som ’skole for menneskeheden’, når det gælder at bidrage til retfærdighed og solidaritet i samfundet, understregede han.
Den 77-årige pave gjorde i september det hidtil uhørte at vie 20 par, hvoraf mange havde børn født uden for ægteskab. Han har også døbt et barn, hvis forældre kun var borgerligt viet.
En italiensk familiefar vidnede på mødet den 4. oktober over for de mange tusinde på Peterspladsen om sin tidligere utroskab. Familien er nu samlet igen med hjælp fra programmet Retrouvaille.
Den sidste katolske synode, som handlede om familien, foregik i 1980.