Ultra-ortodokse vil have Herzog til magten

Nye politiske toner lyder nu i Israel.
– Vi vil have Netanyahu fjernet og have Herzog til magten, siger det ultra-ortodokse Shas-partis formand, Arye Deri, som er vendt tilbage til det politiske liv efter at have afsonet en 13 år lang straf i Ma’asiyahu fængslet, hvortil han blev eskorteret af tusinder af entusiastiske tilhængere. Han var dømt for bestikkelse.

Idag bruger han en mobiltelefon – der vel at mærke er “kosher” – uden adgang til internettet og med en skærmningskode.

To journalister ved avisen “Yediot Aharonot”, Akiva Novick og Yuval Karni, har mødt Deri i Shas-bureauet i Jerusalems højteknologiske Har Hotzvim bykvarter.

På væggene hænger billeder af Shas-partiets grundlægger og leder, rabbiner Ovadia Yosef. Hans død for et år siden genantændte endnu en gang den interne strid i Shas.

Deris lavpunkt kan opsummeres i ordene Eli Yishai – manden der tiltrådte efter Deri i slutningen af 1990’erne, blev fjernet af rabbiner Yosef 13 år senere og optrådte derefter som en leder i eksil.

På spørgsmǻlet om han føler sig i en stabil stilling siger Deri:
– Ja. Rabbiner Yosef og Rådet af Torah-vismænd valgte mig til Shas-formand, og Rådet giver mig idag fuld opbakning. Hvis der er nogen værdigere end mig til at lede partiet, vil jeg med det samme vige pladsen.

Netanyahu har sagt, at han ønsker, at Shas og “United Torah Judaism “-partiet slutter sig til regeringen. Han har sagt til Deri, at han ønsker ham i regeringen, men lederen af “Yisrael Beytenu”-partiet, udenrigsminister Avigdor Lieberman, har nedlagt veto imod at Shas skulle indtage “Yesh Atid”-partiets plads i koalitionen.

Ikke to formænd
Om sin rivalisering med Yishai siger Deri:

-Jeg vil ikke tillade to bevægelser inden for Shas. Yishai har været partiformand i 13 år. Han ved, at der ikke er plads til to formænd.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Deri – ofte betegnet som en politisk “ræv” – længes ikke efter at vende tilbage til en regeringspost.

– Israel mangler en leder, siger han. Der er ingen ledelse. Hver minister gør, hvad han vil. Under krigen mod Hamas holdt ministre pressekonferencer, og der var lækkelser fra regeringen. Reelt anarki. De målte hvilke populist-udtalelser kunne give dem flere sæder. Se hvad der sker med Netanyahu. Han kan ikke tale til sine ministre. Han afstikker ikke nogen politik for dem. Alle gør, hvad de vil. Vi har en uduelig statsminister. Og nu har Netanyahu og finansminister Yair Lapid offentliggjort et grusomt statsbudget, som vi alle kommer til at betale dyrt for.

Deri fortsætter:
– Det drejer sig om politisk overlevelse. Netanyahu var overbevist om, at Lapid ønskede nyvalg, og Lapid var overbevist om, at Netanyahu ønskede dette. De tror ikke på hinanden. Lapid indså, at valg ikke tjente hans interesser. Netanyahu indså, at han ikke havde nogen anden regering. Og så kom de til en aftale om budgettet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fiasko

Om Netanyahu siger Deri, at denne har ansvaret for regerinegn, og at den har været en total fiasko. Han siger, at hans mål er at vælte regeringen og få nyvalg.

Den tidligere arbejderpartiformand, Shelly Yachimovich, vil ikke arbejde sammen med Deri på grund af dennes kriminelle fortid, men arbejderpartiets nye formand, Isaac Herzog og Deri har fundet sammen – så meget, at Deri for nogle måneder siden anbefalede Herzog som Israels næste regeringsleder.
– Herzog er en ærlig mand, en team-spiller, meget talentfuld og omhyggelig, siger Deri.
Jeg ser ingen grund til, at han ikke erstatter Netanyahu og bliver statsminister. Men det er ikke min afgørelse. Han må vinde sæder og konsolidere en blok rundt om sig. Vi har en mulighed for omfattende samarbejde med den moderate arabiske verden, med lande som Egypten, Saudi-Arabien, Jordan og Golf-staterne. For at opnå dette, må vi skubbe hårdt til det palæstinensiske anliggende og bringe alle ind. Jeg tror imidlertid ikke, at der kan opnås en aftale med palæstinenserne uden, at man først får løst problemet med Hamas.