Bestem selv hvor meget dit barn må spille

Det er altså ikke udelukkende spillenes skyld, men lige så meget de (måske) fraværende forældres...
Det er altså ikke udelukkende spillenes skyld, men lige så meget de (måske) fraværende forældres…

Kære Suh.
I denne elektroniserede tid kan jeg godt blive lidt bekymret for, hvad al den spillen computer og iPad egentlig gør ved vores børn?
Synes jeg har hørt noget om, at børn bl.a. kan blive mere voldelige og asociale af at spille meget computer? Kan du sige noget om, hvor meget, der er for meget – og er der tommelfingerregler for, hvor meget man skal begrænse spilletiden (fx i procenter af den vågne tid eller lign.).
Venlig hilsen Inge

Kære Inge
Jeg kan sagtens forstå din bekymring for, hvad den megen fokus og optagethed af elektroniske medier gør ved os, og især ved børnene, som vokser op med dem. Heldigvis er der mange andre, der deler din bekymring, så der bliver lavet mange undersøgelser om dette.
Man kan ikke opsætte firkantede regler for, hvor meget spil på elektroniske medier, der er for meget – eller hvor meget, man max. procentvis kan spille, før det går hen og bliver skadeligt. Det afhænger helt af omstændighederne og af barnet. Og selvom jeg godt kan forstå, at du og mange andre efterlyser firkantede regler til at navigere efter, er det allerbedste at bruge sin sunde fornuft.
Forhold dig til dit barn og bedøm, hvordan han/hun trives. Er der tale om overvægt – hvilket kunne indikere, at barnet har brug for mindre stillesiddende aktivitet og i stedet mere fysisk aktivitet?
Er det socialt isoleret, fordi det sidder alene bag skærmen – og derfor i stedet har brug for at blive hjulpet i gang med at lege med andre (eller i det mindste spille sammen med andre)? Klager barnet over hovedpine, ondt i øjnene, har det svært ved at koncentrere sig om andet end skærm? Plager barnet udelukkende om spilletid hele tiden? Osv.
Ud fra disse vurderinger, vil jeg mene, at du har et godt udgangspunkt for at tage nogle beslutninger om, om dit barn skal spille mindre – eller om det egentlig er ok med den mængde spilletid, der allerede er tale om.
Hav dog samtidig i baghovedet, at man da legetøjsbilerne i sin tid kom frem også dengang var bekymrede for, hvad denne ”stillesiddende” leg ville gøre ved børn.
Husk også at tage med i din vurdering, hvilken form for computerspil/tabletspil, der er tale om, for ligesom der findes spil, der kan gøre børn mere aggressive, indesluttede og asociale, så findes der heldigvis også mange spil, der fremmer samarbejde, strategi, opmærksomhed, kreativitet, sågar indlæring.
I forhold til forskningsresultater indtil nu er der noget, der tyder på, at sammenhængen mellem større tendens til aggressiv eller asocial adfærd hos de børn, der spiller meget computer, primært skyldes det miljø, der er i de hjem, hvor børn får lov til at spille i uanede mængder. Det er altså ikke udelukkende spillenes skyld, men lige så meget de (måske) fraværende forældres.
Vil du endelig have nogle bud på ”firkantede” regler ang. mængden af spille-tid, hørte jeg fra nogle venner om en ganske god regel: for hver time, der blev spillet i hjemmet, skulle der efterfølgende tjenes mere spilletid op, ved, at der blev leget ”almindeligt” i et tilsvarende tidsrum.
Sidst, men ikke mindst, så husk, at du som forælder først og fremmest er med til at lægge stilen hjemme hos jer: den tid, du sidder ved mobilen, iPad’en eller ved computeren er toneangivende for dine børns forventninger til tiden, de selv bruger foran elektroniske medier. Også selvom du egentlig bare surfer opskrifter eller er på Facebook.
Hilsen Suh