Min mand og jeg skændes alt for ofte

Husk, det er i jeres fælles interesse at få løst problemet.
Husk, det er i jeres fælles interesse at få løst problemet.

Kære Suh.
Min mand og jeg har ofte nogle dumme skænderier. Oftest er det, fordi min mand har prøvet at gøre noget sødt for mig, men som er helt misforstået.
Jeg ved godt, at jeg bør anerkende ham for det gode initiativ, men jeg bliver så irriteret på ham over, at han ikke har fattet pointen i det, vi tidligere har snakket om (vi har været gift i 9 år). Jeg synes, vi taler og taler og taler om tingene, men jeg er ved at være TRÆT af at tale om det, nu efterlyser jeg noget mere handling – og den rigtige handling fra hans side. Hvordan skal jeg dog trænge igennem?
J.

Kære J.
Jeg kan godt forstå, at du er ved at give op, hvis du synes I har prøvet at arbejde med de samme problemstillinger i det meste af 9 år. Det er også lang tid.
Men det viser i det mindste to ting, som I konstruktivt kan bruge fremadrettet: I er begge personer, der ikke sådan lige giver op! Der er en gensidig kærlighed og vilje til at ville få det til at fungere. Dette er uvurderligt og afgørende nødvendigt for at få et parforhold til at fungere. Det har I allerede.
For det andet viser jeres vedholdende arbejde også, at I tilsyneladende kommunikerer på den forkerte måde! Altså bør du/I kunne afdække ret præcist, hvordan I ikke skal tale sammen – for det virker tilsyneladende ikke.
Så prøv at tænke over, hvilken form for sætninger og ord, du bruger, når du giver udtryk for dine behov overfor din mand?
Bruger du lange sætninger og mange forklaringer (hvilket mange kvinder gør), for at forklare dig bedst muligt – hvilket ironisk nok hægter de fleste mænd helt af? Eller kommer du med mange små hentydninger, som de fleste kvinder vil forstå med det samme, mens mange mænd er helt i vildrede med, om det betyder det ene eller det andet?
Mange mænd tænker og forstår ting og situationer meget konkret, og mange og lange pæne indpakkede budskaber er derfor ikke vejen frem, men i stedet direkte, kort og klar kommunikation og helst med guidede anvisninger ”du må meget gerne sige netop sådan her: XXX”, ”jeg ville blive så glad, hvis du tog initiativ til kærtegn – lad mig vise hvordan, du skal gøre …”.
Påpeger du hans fejl – i stedet for at fokusere på, hvordan han skulle have gjort, hvis han skulle have ramt helt rigtigt? Mænd reagerer ligesom alle andre oftest på anklager og vrede ved at gå i forsvar og lukke af mentalt. Hvis du derfor gør dig umage med netop at anerkende hans gode indsats og tankerne bag, og bagefter nænsomt fortæller ham, hvad du ville glæde dig endnu mere over – så har du langt større mulighed for at komme igennem med dit budskab.
Endelig kan du også prøve at spørge ham direkte (men kærligt), hvor han selv tror, det går galt i jeres kommunikation – for måske er han lige så frustreret over, at han bliver ved med at prøve, men at det tilsyneladende aldrig er helt godt nok. Lad ham få muligheden for at fortælle dig, hvordan du hjælper ham – til at hjælpe dig!
Husk, at det er i jeres fælles interesse at få løst dette problem: du længes efter at blive mødt i dine behov, og din mand længes efter at opleve, at han gør det godt nok.
Så kæmp videre – at få løst dette bliver en win-win-situation.
Hilsen