Danmissions generalsekretær svarer på kritik: Vi hjælper også kristne

Mogens Kjær
Mogens Kjær

Mogens Kjær
Generalsekretær
Danmission

Iben Tranholm kritiserer i sin klumme 20.11.14 Danmission for ikke at ville frelse de kristne i Mellemøsten ved at gå ind og hjælpe dem – og dem alene. Men det er ikke den måde, de kristne kan, eller ønsker at blive hjulpet på.

Danmission er i høj grad med til at hjælpe de kristne og kirkerne i Mellemøsten. Vi arbejder kun i lande, hvor der er kristne, netop fordi vi ønsker at sikre fortsat kristen tilstedeværelse, og vi arbejder sammen med kirker og kirkelige partnere. Men at gennemføre indsatser, som kun vil hjælpe kristne – uanset hvem der har behovet – isolerer de kristne og gør dem ekstra sårbare og udsatte. Det skubber til den opfattelse i de samfund, hvor de jo skal leve, at de kristne ikke er en almindelig og ligeværdig del af samfundet, eftersom Vesten hjælper dem helt specielt.
Vejen frem for de kristne mindretal og deres overlevelse i Mellemøsten er at arbejde sammen med kristne og muslimer for, at alle gode kræfter skal kæmpe for et retfærdigt og frit samfund. For de kristne overlever kun i Mellemøsten, hvis muslimerne ønsker deres fortsatte tilstedeværelse. Det arbejder vi for i Danmission, og så er vi inde med nødhjælp i Nordirak og Syrien, også til fordel for de kristne.
Arbejder Danmission for at frelse de kristne i Mellemøsten? Ja, i høj grad. Og det gør vi i tæt samarbejde med vore kristne partnere dernede. Og vi vurderer efter mere end 100 års mission i Mellemøsten, at vi gør det rigtige for og sammen med vores kristne brødre og søstre. Iben Tranholm vender derimod argumentationen om, så det i stedet for at hedde, at vi vil hjælpe alle inkl. kristne, hedder, at vi vil hjælpe alle andre end kristne. Det er simpelthen ikke rigtigt.