EU har hemmeligt udarbejdet sanktioner mod Israel

Den europæiske Union har omdelt et hemmeligt dokument til dens 28 medlemslande med et forslag om sanktioner, som skal pålægges Israel og træde i kraft, hvis landet udfører handlinger på Vestbred-området, der vil umuliggøre en to-stats løsning.

Meddelelsen om dette kommer fra europæiske diplomatiske kilder og fremtrædende israelere.

Dokumentet blev leveret af EU’s “European External Action Service” med besked om ikke at vise det til Israel.

Israelske diplomater i flere europæiske hovedstæder har rapporteret til udenrigsministeriet i Jerusalem om eksistensen af dokumentet, der vedrører en “gulerod-og-pisk”-metode for at bevare to-stats-løsningen.

Ifølge dokumentet er fredsprocessen dybfrossen, men situationen på jorden er det ikke. I Europa er der stor frustrering og nul-tolerance over for Israels bosættelsesaktivitet.

Princippet i det nye dokument er, at EU vil reagere med sanktioner og restriktioner over for Israel. En rød tråd i dokumentet er Israels fremme af byggeri i E-1 området mellem Ma’aleh Adumim og Jerusalem, byggeri i Givat Hamatos bykvarteret og yderligere byggeri i Har Homa syd for Jerusalem.

EU mener, at et sådant byggeri vanskeliggør en palæstinensisk stats territoriale “berøring” og gøre det umuligt, for Jerusalem at blive hovedstad for begge stater.