Kerry til Mellemøsten for at ‘dæmpe gemytterne’

Udenrigsminister John Kerry tager idag til Amman for drøftelser med kong Abdullah om Jerusalerm, ISIS og Iran, en rejse hvorunder han vil prøve at “dæmpe gemytterne” i det overophedede område, hvor Jordan har hjemkaldt sin ambassadør i Israel, hvor statsminister Benyami Netanyahu og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas er i ordkrig, og hvor der er næsten daglige terroristangreb mod israelere.

På agendaen for Kerry Abdullah mødet er spændingerne i Jerusalem og kampen mod ISIS i regionen.

På fredag skal Kerry tage til De forenede arabiske Emirater for at deltage i en international konference om sikkerhed.

Han vender tilbage til Mellemøsten efter at have deltaget i et asiatisk freds-topmøde i Beijing. Tidligere i ugen har han været to dage i Oman for at drøfte det iranske atomvåbenprogram med Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif og EU’s udsending, Catherine Ashton.

Jordan hjemkaldte sin ambassadør i Israel til “rådslagning” den 5. november – første gang noget sådant er sket siden Jordan og Israel oprettede diplomatiske forbindelser i1994. Jordan har undsagt, hvad Amman betegner som voldshandlinger ved al-Aqsa moskeen i Jerusalem.

Israelske og palæstinensiske ledere har været i en ordkrig, mens spændingen er steget voldsomt.

Netanyahu har meddelt, at hans regering vil træffe en række foranstaltninger for at bekæmpe voldsbølgen, der overstrømmer landet, heriblandt straf til forældre af mindreårige, der er involveret i sammenstød.
– Abbas er ikke en partner i bestræbelserne mod ophidselse, siger Netanyahu. Han har vist, hvor uansvarlig han er – i stedet for at skabe ro, har han opflammet spændingerne. I stedet for at fortælle sandheden, udbreder han løgne, som om vi vil forsøge at ændre status quo for de hellige steder. I stedet for at lære sit folk fred, belærer han dem i terror.

Abbas

Abbas har beskyldt Israel for at trække regionen ind i en religionskrig og tilsagt, at palæstinenserne aldrig vil tillade jøder at bede på den muslimsk-kontrollerede Tempelplads.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I en tale i Ramallah for at markere 10-året for Yasser Arafats død sagde Abbas:

– Israels ledere gør en enorm fejl, hvis de tror, de kan oprette nye kendsgerninger på jorden og dele bønnestunden ved al-Aqsa moskeen, som de gjorde det ved Patriarkernes Grav i Hebron. Ved at gøre dette, leder de regionen og verden ind i en ødelæggende religionskrig.