Nathalie så Guds arbejde i Indien

Nathalie Bach.
Nathalie Bach.

Unge fra Karlslunde Strandkirke oplevede den enorme vækkelse, der foregår i Indien lige nu.

– Der var en pige på 16 år eller deromkring, der havde startet to husmenigheder. Og det er jo, hvor man tænker, ’Ok, nu er jeg 18 år. Hvornår skal jeg i gang?’ siger Nathalie grinende.

Sammen med sin familie og en gruppe andre kirkefolk var hun i oktober otte dage i Indien for at følge organisationen Aktiv Missions arbejde med at starte nye menigheder i landet.
Det, som slog hende mest var, hvor stor kontrasten er mellem vækkelsen i Indiens husmenigheder og hendes eget arbejde i Strandkirkens Unge (SU).

Jesus skinner igennem

I Indien arbejder Aktiv Mission sammen med en lokal kirkeplanterbevægelse, bestående af lokale frivillige. Grundstenen i arbejdet er at opsøge fattige mennesker, både muslimer og hinduer, på bunden af det indiske samfund og hjælpe dem med undervisning og mad, eller hvad de måtte have brug for.
Herigennem får de frivillige skabt tillid, og dermed opstår muligheden for at dele budskabet om Gud og Jesus med de fattige, der tager imod det med åbne arme. Om det siger Nathalie:
– Jesus skinner igennem hjælpen, og det, tror jeg, har stor betydning. Når folk er så fattige, er de parate til at komme videre og til at få hjælp. På den måde er de også klar til at tage imod Gud.
Resultatet er, at tusindvis af nye husmenigheder er blevet startet både i byen og på landet, og flere kommer til for hver måned, der går. Udviklingen i Indien er med andre ord noget, danske kirkefolk kun kan drømme om.

På børnehjemmet får børnene undervisning, mad og tag over hovedet. Men der er også tid til at lære nye lege af de besøgende fra Danmark. På billedet ses Anna Hoyng Alstrup.  Foto: Nathalie Bach.
På børnehjemmet får børnene undervisning, mad og tag over hovedet. Men der er også tid til at lære nye lege af de besøgende fra Danmark. På billedet ses Anna Hoyng Alstrup.
Foto: Nathalie Bach.
Skemalagt kristendom

Nathalie mener, at kristendommens store succes i Indien skyldes den enkelthed, hvormed nye menigheder bliver startet.
– Jeg oplevede, at tilgangen var, at det er nemt nok lige at starte en kirke. Man havde ikke brug for meget andet end et sted at være, og det kunne nemt være ens eget hus, man lagde til. Det er meget mere ligetil i forhold til, hvordan man starter kirker herhjemme i Danmark. Dernede er det mere rettet mod bare at skabe et sted, hvor man kan møde Gud, end her, hvor det er mere skemalagt, siger hun.
Nathalie er selv ungdomsleder i Strandkirkens Unge (SU), en gruppe i alderen 12-18 år. Gruppen mødes hver torsdag, diskuterer tekster fra Biblen og synger lovsang. På overfladen er det meget lig det, der foregår i Indiens husmenigheder, men der er alligevel en stor forskel:
– Her i Danmark tror vi, at vi har brug for en masse ting for at kunne samles om noget så enkelt som Gud. Blandt andet plejer vi om torsdagen at starte med lovsang. Det skal koordineres med, at nogen skal kunne spille på instrumenter, og at andre tager musiknumre med.
I Indien sad de bare med en tamburin og nogle sangtekster. Vi er selvfølgelig priviligerede, at vi kan bruge gode instrumenter. Men jeg tror, at det ville gavne en hel del at være mere fokuseret på Gud, når man samles og måske skubbe noget af det andet væk.

Et bedre liv til jernbanebørnene

Vejen til at opnå en så stor tilslutning til kristendommen går gennem det sociale arbejde. I de fattige slumkvarterer, der er skudt op som plasticpose-byer rundt omkring Indiens jernbaner, møder Aktiv Missions indiske partners lokale medarbejdere mange forældreløse børn – de såkaldte jernbanebørn.
For at de ikke skal vokse op som analfabeter uden fremtid, har bevægelsen etableret et børnehjem, hvor børnene får mad, undervisning og tag over hovedet.
– Det var en stor oplevelse at se, hvordan de bare har taget børnene til sig. Fra at være et nul i et slumkvarter, blev der lige pludselig plantet et håb i dem om, at de kunne få skolegang og en uddannelse, og at de kunne blive til noget i livet. Jeg snakkede med nogle af børnene, og de havde fået store drømme om at blive læger eller skolelærere. Det var virkelig inspirerende for mig at se, hvordan man kan give lidt afkald på sit eget liv og fokusere på andre og imødekomme deres behov før ens egne, beretter Nathalie.
Netop denne oplevelse vil Nathalie tage med i sin egen hverdag. Sammen med veninden Anna Hoyng Alstrup, der også var med på turen, har hun holdt i foredrag i SU om børnene på hjemmet, og planen er at starte en kollekt som direkte støtte til børnehjemmet.
Turen til Indien har også givet Nathalie noget at tænke over i forhold til hendes egen rolle som leder:
– Jeg tænker stadig over, hvordan jeg skal tage det, de gør i Indien og bruge direkte i min egen lederrolle. Det med at gå ud og være imødekommende over for folk er vildt vigtigt at tage med på gymnasiet. Bare sådan nogle basale ting som at tilbyde min hjælp og lytte til folk, der har brug for det. Den vej kan man måske begynde at dele sin tro og fortælle om kristendommen, siger hun.

Fakta om Aktiv Mission
Aktiv Mission er en tværkirkelig missionsorganisation stiftet i november 2001. Organisationens vision er:
• at opmuntre samfund i Østeuropa, Mellemøsten og Asien til forandring ved at udvise integritet og barmhjertighed og ved at styrke den kristne kirke.
• at støtte kristne kirker i Østeuropa, Mellemøsten og Asien, så de bliver i stand til at realisere deres egne missioner.
• at gøre brug af ressourcer og kompetencer i Vesten for at møde disse kirkers missionsbehov.
Aktiv Mission samarbejder med lokale partnere i Indien, Rusland, Albanien, Polen og de arabiske lande.

Af Line Højland


Artiklen fortsætter efter annoncen: