Roman med filosofiske samtaler

s15_Jytte Jensen_Fra kælder til kvistI Fra kælder til kvist følger vi i bogstavlig og overført forstand det unge par, Bente og Rune, fra den dystre kælder til kvistlejligheden og fra mismod til åndelig modenhed. Det er historien om kærlighed, identitetskrise, sorg og det meningsfulde liv på trods af omstændighederne.

Romanen tager sin begyndelse i en ikke så fjern fortid – men alligevel i grammofonpladernes og kulkældrenes tid – hvor det purunge par med datteren Astrid flytter ind i et fugtigt, beskidt og uhumskt kælderrum, fordi der ikke er andet at bo i. Rune studerer på universitetet, og Bente har forskellige kortvarige ansættelsesforhold, imens hun gradvist bliver mere og mere opgivende. Den deprimerende stemning vokser, efter at Astrid fjernes fra Bente, fordi hun bliver syg af de kummerlige forhold. Bente kommer ud i et misbrug af lykkepiller, og elendigheden kulminerer foreløbigt ved, at Rune flytter væk fra hende for en tid.
Livets store spørgsmål
Dette første point-of-no-return giver imidlertid Bente et fornødent skub til at finde sig selv og få sat skik på livet. Da Rune vender tilbage, er det, som om lykken for alvor har indfundet sig. Men tragedien vil ingen ende tage.
Romanen er spækket med filosofiske samtaler om livets store spørgsmål. Velfærdsstaten kommer under kærlig liberal behandling, og nutidsmenneskets tilbøjeligheder perspektiveres til de syv dødssynder og deres respektive dyder.
I romanens anden halvdel er der bestemt stof til eftertanke! Det ændrer dog ikke ved, at romanens litterære kvaliteter er sparsomme – det var lidt af en kamp at nå frem til den bedre anden halvdel af bogen, og bliver man ikke fanget af de relativt lange udredninger fx af forskellene mellem moral og næstekærlighed, er handlingen ret kedsommelig.

Jytte Jensen:
Fra kælder til kvist
137 sider – 148 kr.
Queenswood