En stor bibelbuffet

s15_Multiværktøj for BibelbrugereDenne bog er den store bibelbuffet. Den præsenterer de mange bøger og forskellige slags tekster, Bibelen indeholder, så man bliver sulten efter at læse i Bibelen. Og den giver en række opskrifter på, hvordan man kan gøre sin bibellæsning alsidig og udbytterig.

Bogen består af tre dele. Den første giver et overblik over Bibelen. Forholdet mellem Det Gamle og Nye Testamente forklares. Det understreges, at det også er vigtigt at læse Det Gamle Testamente. Det er lige så meget Guds ord som Det Nye Testamente og danner baggrund for rigtigt at forstå Det Nye Testamente.
Der er en beskrivelse af de mange tekstgenrer i Bibelen. Fokus er ikke bare på at give viden om de forskellige genrer, men vejledning i, hvordan man kan læse dem for at få mest muligt ud af dem.

Mange veje fører ind i Bibelen

Af bogens anden del fremgår det, at mange veje fører ind i Bibelen. Der er tips til både den personlige bibellæsning og til, hvad man kan gøre i en bibelstudiegruppe.
Nogle af forslagene er: Prøv at leve dig ind i de menneskers sted, som du læser om; læs lange passager ad gangen i samme hurtige læsetempo, som du ellers læser bøger i; vælg ét eller to vers og læs dem igen og igen hen over en uge og gå og tænk over dem; lad dig føre rundt i Bibelen ved at bruge dens krydshenvisninger som pile i en skattejagt eller gå i dybden med et tema eller et ord og find de steder, hvor der er skrevet noget om det.
I denne del optræder der også gæsteforfattere, som fortæller, hvad de gør for at få læst i Bibelen og få noget ud af det. En af dem er Luthersk Missions generalsekretær Jens Ole Christensen.

På opdagelsesrejser

Den sidste tredjedel består af 18 små bibelstudieoplæg. Her får man en hjælpende hånd til at gå på opdagelse i Bibelen. Men ikke mere håndfast, end at man får lov at gå på egen hånd. Forfatterne siger det selv så godt: ”Oplæggene er ikke et forsøg på at afholde en mundtlig eksamen med Gud som censor; de er ideer, overvejelser, informationer og spørgsmål, som I kan bruge til at rette jeres opmærksomhed mod teksten og sætte gang i jeres tanker”.

Man kan læse bogen, selvom man ikke kender noget til Bibelen, for den forklarer tingene enkelt og fra bunden. Den garvede bibellæser kan nikke genkendende til beskrivelserne af Bibelens indhold og struktur, men alligevel blive overrasket, for hvor mange bibelkendere kan lige give et svar på, hvorfor det er vigtigt også at læse de mange detaljerede love i Tredje Mosebog?
Blandt de mange værktøjer til, hvordan man kan læse i Bibelen, er jeg sikker på, at der også er nogle, som erfarne bibellæsere ikke har prøvet.
Forfatterne er tre unge studerende. De skriver friskt og i et naturligt hverdagssprog. Sådan som jeg forestiller mig, de snakker med unge jævnaldrende. Men bogen er ikke kun for unge, men for alle, der ønsker at forstå Bibelen og få nogle enkle og konkrete brugervejledninger i at læse den.

Michael Agerbo Mørch, Peter Vindum og Andreas Wind:
Multiværktøj for bibelbrugere.
195 sider – 99,95 kr. – LogosMedia