Olaf lejer ud til alle

Olaf Vammen henter økologisk mælk fra mælketanken på sin søns gård.
Olaf Vammen henter økologisk mælk fra mælketanken på sin søns gård.

Forleden skulle jeg helt til Fjerritslev for at tale ved en sogneaften.

Det var en tur på tre timer ud og tre timer mere hjem. Men som bekendt vil en prædikant hellere rejse til verdens ende for at få lov til at høre sig selv end gå over gaden for at høre en anden… Så jeg havde begejstret sagt ja til folkene i Fjerritslev og havde gerne udstået de seks timers kørsel – hvis det ikke var for min kone.

Hun kunne ikke sove roligt, hvis hun vidste, at jeg hang over rattet om natten efter mødet. – Nu bestiller du en overnatning! sagde hun på sin sædvanlige… omsorgsfulde måde. Jeg fandt en hyggelig gård med bed & breakfast lige udenfor Hobro. En flink mand ringede mig op og bekræftede. Og så tilføjede han: Er du ikke redaktør?

– Jeg har lige siddet og læst Udfordringen, sagde udlejeren, som viste sig at være en trofast læser gennem flere årtier. Så i nattens mørke listede jeg indenfor på en smuk gammel firelænget gård med kampestensmure, ved navn Snehøjgaard. Næste morgen serverede udlejeren, den 88-årige Olaf Vammen, et veldækket morgenbord, og vi fik os en hyggelig snak over kaffen. Det viste sig, at Jytte Abildstrøm og flere andre kendte folk havde boet her. Og jeg var heller ikke den første journalist. – Da Hobro rykkede op i Superligaen, var der indkvarteret folk fra tv og aviser. Og en af dem interviewede mig til Euroman. – Hvad er det for et blad? spurgte jeg journalisten. – Det er ét, du kan du købe i alle kiosker, svarede hun. Men hun sendte nu også bladet, hvor Scarlett Johanson var på forsiden – og Olaf indeni.

Olaf tager sig venligt af dem alle – med lidt hjælp fra en dame, der kommer og gør rent

– Vi får fem aviser hver dag af hensyn til gæsterne, fortalte Olaf, som også selv følger engageret med i alt, hvad der sker. Og faktisk havde gården over 3.000 overnatninger sidste år. Olaf viste mig en liste over de over 30 lande, som gæsterne kom fra. Ca. 1.000 var danskere og næsten lige så mange polakker, som arbejdede i Danmark. Der var også folk fra så fjerne steder som Nepal, og mens jeg var der, kom der fire fra Taiwan. Olaf tager sig venligt af dem alle – med lidt hjælp fra en dame, der kommer og gør rent. – Skal du have flere rundstykker? spørger Olaf, som derefter forærer resten til en familie fra Falster, som ikke har bestilt morgenmad. En gæst sagde, at hun straks kunne mærke den venlige atmosfære, da hun kom ind. Og Olaf tror da også på Guds fred og velsignelse. Hans forældre var aktive i missionshuset i Klejtrup, og Olaf var selv kasserer dér i 20 år. Nu kommer han også gerne i Mariager frikirke, hvor han sætter pris på den festlige musik.

– Hvordan kom du i gang med at udleje værelser?
– Det var Landsbladet, der efterlyste værelser. Så min kone Johanne og jeg lejede værelser ud på vores gård i Klejtrup i ti år, før min søn foreslog, at vi købte Snehøjgaard. Han driver nu jorden herfra sammen med jorden på vores gamle gård. Han har 110 økologiske malkekøer, 90 kvier og lige så mange kalve. I denne uge er han og familien i sommerhus, så jeg skal ud og hente mælk, inden tankvognen kommer, fortæller Olaf og ser utålmodigt på uret. – Vil du med? spørger han. Så vi tager ud til en stor moderne gård, som ligger ti kilometer derfra. Olaf kører hurtigt hen over vejbump, for hverken synet eller de andre sanser fejler noget. Måske er det derfor, en venlig sjæl på instrumentbrættet har sat en påmindelse: Pas på fotovogne!