En cykelsmed og 3 betjente med guns

Bastian Lyster Kjøller
Bastian Lyster Kjøller

For nylig hørte jeg, at to afdelinger i det honduranske politi kæmpede mod hinanden. De kæmpede, fordi præsidenten ville ændre magtfordelingen. Ikke den mest opløftende nyhed at høre om politiet her i Honduras, der med god grund bliver kaldt for en bananrepublik.

Men efter at have brugt lidt over en uge på de honduranske landeveje i forbindelse med cykelløbet Costa a Costa har jeg fået et andet indblik i, hvem der kan gemme sig i en uniform. Jeg havde meldt mig til cykelløbet som mekaniker for en gruppe kristne, der deltog under navnet Transformemos Honduras – lad os forandre Honduras. Det var fantastisk at komme tæt på disse mennesker, som kæmper for at forandre deres land med afsæt i sloganet: Bed, drøm, arbejd! En flok ildsjæle, som jeg fik lov til at følge fra by til by på en spændende rute gennem ukendte egne, og hvor jeg mødte folk, jeg ellers aldrig ville have mødt.

Men turen var ikke bare et eventyr, men blev et billede på, hvordan et anderledes Honduras kan være. Under de 8 dage, som cykelløbet varede, opstod der en fællesskabsfølelse mellem ryttere, hjælpere og politi, som for en stund levede sammen. Når vi kørte fra by til by, var trafikken vores største udfordring, og en dag endte vi med at sidde fast med alle vores biler, fordi en bro var lukket i den ene retning.

Alle rytterne var kørt i forvejen alene mod San Pedro Sula, som med flest mord pr. indbygger i øjeblikket er den farligste by i verden. Men så tog politiet affære. De fik lukket for den modkørende trafik, og så kørte vi ellers af sted over kantsten og ind og ud af den nu stoppede trafik og videre hen over broen. Vi blev kun en time forsinket, og der var heldigvis ikke sket nogen uheld. Ud over at det er sjovt at blive kørt rundt i en politibil med 3 betjente med store guns, bare fordi jeg havde det betroede erhverv at reparere cykler, så gav cykelløbet en forsmag på, hvordan vi mennesker kan ændre kaos, når vi holder sammen og arbejder sammen. Selv i en bananrepublik som Honduras.

Af Bastian Lyster Kjøller. Udsendt som volontør af Impact