Unge var politikere i Europa-parlamentet

En af eleverne, Simon Brenøe-Jensen, siger sin mening om et forslag.
En af eleverne, Simon Brenøe-Jensen, siger sin mening om et forslag.

Unge på besøg i Europa-parlamentet fik revideret nogle af deres fordomme om EU.

At være medlem af Europa-parlamentet kan være et spændende job. Dette fandt 21 gymnasieelever fra Vejlefjordskolens Gymnasium ud af, da de torsdag den 29. januar, sammen med 543 unge studerende fra 22 europæiske lande, skulle debattere og træffe beslutninger om højaktuelle politiske temaer som klimapolitik, miljø, immigration og den store ungdomsarbejdsløshed i Europa.

Eneste fra Danmark

De danske gymnasielever fra Daugård var den eneste danske delegation, som var sendt til parlamentet, med alt betalt af EU-midler. Den europæiske parlamentsbygning var ikke længere et dunkelt politisk sted for dem. Europapolitik blev et personligt og et dansk anliggende for 2. og 3. g’erne. For eksempel var Andreas Canvin og Marlene Christensen begge begejstrede for de mange kulturer, sprog og informationer, som de mødte i parlamentet.

”Vi er som udgangspunkt ikke så tyngede af fortidens to store krige, måske går vi mere åbent ind til samarbejdet. Vi oplevede de forskellige kulturer som berigende.”
”Dagen i Parlamentet var en øjenåbner for mig”, siger Simon Brenøe-Jensen. ”Jeg er ikke længere så påvirket af pressens negative historier om EU samarbejdet. Jeg er derimod blevet ret optimistisk på Europas vegne i mit møde med så mange passionerede og positive mennesker, der viser respekt for andre kulturer og sprog”, tilføjer han.

Gymnasieeleverne fra Vejlefjordskolen var de eneste danskere, som deltog i elev-samlingen i Europaparlamentet i Strasbourg.
Gymnasieeleverne fra Vejlefjordskolen var de eneste danskere, som deltog i elev-samlingen i Europaparlamentet i Strasbourg.
Sad i de samme stole

For alle elever var det en stor oplevelse at sidde i den store parlamentssal, hvor Europaparlamentarikerne normalt sidder. Nogle tog endda mod til sig og stillede både spørgsmål samt kommenterede de lovforslag, som eleverne havde arbejdet med i løbet af eftermiddagen. Den spændende tur til Strassbourg bød dog ikke kun på en dag som europapolitiker.

Turen var også en dag med sightseeing i den smukke by, der ligger i den nordøstlige del af Frankrig. Turen gav fransk-eleverne en chance for at praktisere deres sprogfærdigheder. Vejlefjordskolens Gymnasium er et lille, personligt gymnasium, der drives på basis af kristne værdier. Vejlefjordskolen er oprettet af Adventistkirken og rummer – foruden gymnasieafdeling – børnehave, vuggestue, friskole og efterskole.