’Anerkend folkemordet for fremtidens skyld’

Hrachya Aghajanyan (th) talte på Mission Østs årsmøde i missionshuset Klippen i Øster Snede søndag. Her ses han med generalsekretær Kim Hartzner.
Hrachya Aghajanyan (th) talte på Mission Østs årsmøde i missionshuset Klippen i Øster Snede søndag. Her ses han med generalsekretær Kim Hartzner.

Armeniens ambassadør holdt en følelsesladet tale ved Mission Østs årsmøde i Øster Snede søndag og sammenlignede det armenske folkemord med Islamisk Stats overgreb i Syren og Nordirak i dag. 

– Skru tiden 100 år frem. Vil den gode danske regering da anerkende Islamisks Stats overgreb på kristne og yezidier som folkedrab? Eller vil de beskytte deres handelsforbindelser til terrorbevægelsen?

Så direkte henviste Armeniens ambassadør til Danmarks manglende anerkendelse af det armenske folkedrab i dag.
Hrachya Aghajanyan talte på Mission Østs årsmøde i missionshuset Klippen i Øster Snede søndag. Med sig havde han Skt. Johannes’ børnekor fra Armenien, der underholdt med salmer, folkesange og ”I østen stiger solen op” – på dansk.

Danskere var ’nødhjælpspionerer’

– Det er en ære for mig at tale på jeres årsmøde, indledte ambassadør Hrachya Aghajanyan. – Danskerne var pionerer i humanitært hjælpearbejde – der blev indledt af to kvinder i Armenien for over 100 år siden. De to danskere (Karen Jeppe og Maria Jacobsen – red.) var engle, der skabte opmærksomhed om nøden og senere det armenske folkedrab.
– På samme måde hjælper Mission Øst i dag tusindvis af mennesker, som lider under voldsomme overgreb og massakrer. Jeg håber ikke, at handelsinteresser med Islamisk Stat om 100 år er vigtigere end at tale om terrorbevægelsens overgreb. Derfor er det vigtigt at anerkende det folkemord, som skete for 100 år siden. Det er en vej til en mere fredelig fremtid.

Armenien vil skabe fred i verden

En tydeligt bevæget ambassadør fortsatte:
– Mit land prøver at komme sig efter det armenske folkedrab, som dog stadig påvirker vort daglige liv. Den armenske kirke har besluttet at helgenkåre alle ofrene for det armenske folkedrab. Jeg håber ikke, at disse menneskers kød er ofret forgæves, men at de blev ofret for en mere fredelig verden.
Mission Øst har arbejdet i Armenien siden 1992 og fokuserer på hjælp til børn og unge med handicap, som fx skolegang og jobtræning, så de kan klare sig i fremtiden.
– Vi føler en pligt til at hjælpe der, hvor nøden er størst, uanset om det er kristne, muslimer, yezidier eller assister. Vise, at kristen næstekærlighed er med til at skabe forsoning mellem de forskellige grupper, sagde Kim Hartzner på årsmødet i Øster Snede.
Mission Øst er en dansk hjælpeorganisation, der er støttet af Danida, de norske og tyske Udenrigsministerier samt EU og FN.