Dansk Røde Kors anklager EU-lande for bådflygtningene

Op imod 900 flygtninge frygtes druknet ved de seneste to kæntringskatastrofer i Middelhavet. De seneste dage er mere end 10.000 flygtninge ankommet til Italien. Over 1500 bådflygtninge er døde bare i 2015.
Mange flygtninge omkommer ved kæntring i de overfyldte både, som ofte er i meget dårlig stand.
De mange flygtninge udgør et stigende problem for Italien, som beder EU om hjælp. Italien foreslår, at der placeres redningsfartøjer nær den afrikanske kyst, men det afviser både Danmark og EU.
Dansk Røde Kors generalsekretær Anders Ladekarl beskylder EU-landene for at handle kynisk, når de ikke kan enes om at afsætte penge til en ”ordentlig redningsoperation” i Middelhavet.
”Det er umenneskeligt kynisk at kalkulere med, at folk nok holder sig væk, hvis de har en større risiko for at drukne. Da Italien ikke længere kunne magte deres redningsoperation, nægtede EU at hjælpe til. Og det må man have gjort med en klar fornemmelse af, at folk ville drukne”, siger Anders Ladekarl.

Kristne smidt overbord

Også et religiøst opgør blandt bådflygtninge har kostet menneskeliv. Ifølge italiensk politi kastede flygtninge med muslimsk baggrund et dusin kristne fra Ghana og Nigeria overbord fra en gummibåd med 105 passagerer. Italiensk politi har siden anholdt 15 mænd, som nu er anklaget for mord på åbent hav.
Bodil/Henri