Biblen kan hjælpe moderne psykologi

Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Flere og flere psykologer slår nu alarm over tidens tendens til selvfokus. Vi er en hel generation, som har lært, at vi skal ”føle efter i os selv” og analysere alle tanker og følelser for at få det bedre og blive hele mennesker. Men meget tyder på, at denne selvfokuserende psykologiske bølge har været fejlslagen. Mange mennesker bliver syge af at tænke for meget på sig selv.

Aldrig har så mange mennesker mistrivedes som nu. Omkring 70 procent af danskerne føler sig stressede, og hver 4. dansker er ramt af angst. Det gælder også blandt børn og unge. Statens Institut for Folkesundhed anslår, at cirka 700.000-800.000 danskere over et år vil have psykiske problemer i større eller mindre grad.

To psykologer, Sisse Find Nielsen og Pia Callesen, vovede i den forgangne uge i en kommentar i Kristeligt Dagblad den påstand, at jo mere selvfokuserede vi er, desto flere symptomer i form af stress, angst og depression forekommer der. Den nyeste internationale forskning er kommet frem til, at løsningen ikke altid findes dybt i vores psyke, og den tilgang faktisk kan være ekstremt uproduktiv. Det handler om at tænke mindre på sig selv og rette sig ud imod andre i stedet for. Det er der helbredelse i.

Professor i psykologi ved Ålborg Universitet, Sven Brinkmann, er i sin nye bog ”Stå fast” inde på samme spor. Her gør han op med selvhjælpslitteraturen, som ham mener har gjort os til usikre, egoistiske og selvoptagede børnevoksne. Han kalder det for forklædt narcissisme og råder til at glemme sig selv og i stedet interesse sig for andre mennesker, kulturen og naturen.

Psykologernes udmeldinger viser med al tydelighed, at det moderne projekt, der har sat egoet ind på Guds plads, har spillet fallit. Det har gjort mennesker syge, ulykkelige og mindre livsduelige. Biblens ord om først og fremmest at elske Gud og næsten, er, hvad nu også den moderne forskning er kommet frem til, det, som gavner mennesket og samfundet allermest. Jeg husker fra min barndom en bog med titlen ”Bibelen har alligevel ret”. Den handler om bibelsk arkæologi. Nu er tiden inde til, at der skrives en tilsvarende indenfor psykologien.