Sjælesorg som samtaler og samvær

s14_Sjælesorg ved køkkenbordetSjælesorg ved køkkenbordet er en glimrende bog, der beskriver mange aspekter af samvær og samtale mellem mennesker, hvor man forsøger at hjælpe andre, også ved at lytte, for der er forskel på at høre, at høre efter, og at virkelig lytte!

Forfatteren kalder denne type uformel sjælesorg for hverdagssjælesorg og definerer det som et tilbud i hverdagen til andre mennesker om samvær og hjælp, dér hvor nogen har brug for det, og sjælesørgeren magter det. Samtidig formaner hun om, at man må sætte grænser op for sig selv og gøre det klart for andre, hvor de er. ”Ifølge Jesus forudsætter næstekærlighed en sund kærlighed til sig selv. Omsorgen for den anden udelukker ikke omsorg for dig selv” (s. 194). I samtalerne kan man udleve kærlighedens bud i hverdagen uden at aftale tid eller have de rigtige ord eller en terapi-uddannelse.

Hvordan hjælper man?

Der er masser af god vejledning om rammerne for en samtale, og hvordan den kan forløbe med eksempler fra hverdagen, der viser, hvad det vil sige i praksis. Der er også formaninger om, at man ikke må dømme andre og have for travlt med at give gode råd. Der er opfordring til at være en mentor og lidt om, hvad det indebærer.
Målet bør være at skabe overblik, og forfatteren viser, hvordan man gør det ved at tage udgangspunkt i den anden persons egne tanker, følelser og målsætninger. Og afklare hvad der er muligt, og hvad der ikke er muligt. Det ligner lidt for mig at se ”coaching” – uden at ordet dog er nævnt.

Hård kærlighed

Ackermann-Stoletzky illustrerer med et eksempel fra hverdagen, at der nogle gange er brug for ”hård kærlighed” til at hjælpe den anden til at se sin situation i øjnene! Det er tankevækkende, for det kan der også være behov for samtidig med, at det forudsætter indsigt i den andens situation.
Men man skal standse op, hvis man fornemmer, at man ikke kan magte psykisk at bære den andens byrde, eller hvis man oplever, at der snarere er brug for professionel hjælp.
Efter hvert kapitel er der gode øvelser, som kaster lys over, hvordan man får fat på de gode råd, så man bedre kan forstå og handle derefter. Der er hjælp at hente i den almindelige samtale, men det erstatter ikke professionel hjælp.

Karin Ackermann-Stoletzky:
Sjælesorg ved køkkenbordet
200 sider
200 kr.
Lohse