Irland sagde ja til homo-vielser

Fredag den 22. maj stemte 62 procent af Irlands vælgere ja ved en folkeafstemning om, hvorvidt personer af samme køn skal have ret til at blive gift.
Det forventes, at de første homo-vielser vil finde sted i september i år, efter at loven træder i kraft i løbet af sommeren. Der er tale om en markant ny udvikling i det meget katolske land, hvor sex mellem homosexuelle var ulovligt indtil 1993. Folkeafstemningen indfører et tillæg til artikel 41 i den irske grundlov:
“Ægteskab må fastsættes i overensstemmelse med loven mellem to personer uden hensyn til deres køn”.
I 2010 gav “Loven af 2010 for civilt partnerskab med særlige rettigheder og forpligtelser for samlevere” par af samme køn rettigheder og forpligtelser, der ligner, men ikke er ligestillet med dem i det civile ægteskab. Denne lov har fungeret siden 1. januar 2011.
Bøsser, lesbiske, bisexuelle og transkønnede fik yderligere nogle rettigheder, da ”Loven om børne- og familieforhold” trådte i kraft i april 2015. Loven betyder, at par af samme køn snart vil have mulighed for at adoptere børn og stedbørn, ligesom de vil opnå forældreskabsanerkendelse i forbindelse med hjælp til svangerskab.
Vatikanet betegnede resultatet af den irske folkeafstemning som et nederlag for menneskeheden.