Ud af mørket

Søster Marguerite (Isabelle Carré) i en af filmens mange ”føle-scener” med den blinde og døve Marie Heurtin (spillet af den døve Arianna Rivoire) (still fra filmen: Filmbazar).
Søster Marguerite (Isabelle Carré) i en af filmens mange ”føle-scener” med den blinde og døve Marie Heurtin (spillet af den døve Arianna Rivoire) (still fra filmen: Filmbazar).

”Maries historie” er en smuk film om en nonnes kamp for en blind og døvstum pige.

Baseret på virkelige begivenheder fortæller Maries historie om den uselviske nonne Marguerite og det liv, hun med sin tro og kærlighed kom til at ændre for evigt.

10-årige Marie Heurtin, der er født blind og døvstum, ankommer til Larnay, et lille, fransk kloster i året 1895. Marie er, som Søster Marguerite beskriver det ”låst inde i en verden af mørke og stilhed” og kan kun kommunikere med ordløse, vilde hyl. Hendes fortvivlede forældre har desperat forsøgt at hjælpe hende, men opgaven synes umulig. Abbedissen er først uvillig til at tage hende, men Søster Marguerite ser noget i det vilde barn, og på trods af abbedissens skepsis påtager hun sig at bringe den lille pige ud af det mørke, hun blev født i. Marie lærer i sidste ende tegnsprog, men glæden bliver taget fra hende kort efter, for Søster Marguerite har en lungesygdom og vil ikke leve længe.
Maries historie er mere følsom og mindre melodramatisk, end den ville have været i hænderne på en mindre dygtig instruktør. Jean-Pierre Ameris’ film, medforfattet af Philippe Blasband, er så fint balanceret mellem patos og hverdagsliv, at det gør de store øjeblikke endnu større.
Den bærende stolpe i Maries historie er forholdet mellem Søster Marguerite (Isabelle Carré)og Marie (Arianna Rivoire): Marguerite, der med en helgenindes tålmodighed i uger og måneder forsøger at få Marie til at forstå blot et enkelt ord på tegnsprog; Marie, som sparker og hyler, fordi det er den eneste måde, hun kan kommunikere på. Da Marie endelig gentager tegnet, er det, som når uvejret endelig brydes, og solen skinner frem: Et lille mirakel gjort stort af kærlighed. Filmens måske smukkeste scene sker, da Marguerite forsøger at lære Marie livets hårdeste lektie: accept af døden. Med blide hænder fører Marguerite Maries hænder hen over en død kvindes krop, et øjeblik, der spejles smukt af Maries senere pleje af den døende Marguerite.
Maries historie er et smukt filmet bevis på troens kraft, udholdenhed og kærlighed i sin skildring af Søster Marguerites utrættelige bestræbelser på at vække Marie til live igen, og det er en af årets mest betagende og tænksomme film.

Maries historie • 95 min.
Premiere: 6. august