Dygtige elever lærer mere i små klasser

s22_stor_Marie og TineKlassekvotienterne stiger både i folkeskolen og på efterskolerne, men ikke på Bjerget Efterskole.

Her sætter man klassekvotienterne ned og ansætter flere lærere.
– Man kan godt kalde det et oprør. Nogen er jo nødt til at holde fast i, at vi driver skole, for at børn og unge skal lære noget. Det er altså meget lettere at lære noget, hvis du kan komme i kontakt med din lærer, når du har brug for hjælp siger forstander Steffen Krøyer.

Dygtige elever bliver bedre i små klasser

Det har Marie Hvolbøl fra Herning oplevet, efter hun begyndte på Bjerget Efterskole.
– Jeg valgte skolen, fordi jeg gerne ville gå i en lille klasse på en lille skole. Tidligere har jeg ikke oplevet, at der var så meget overskud til at hjælpe os, der klarede os godt, og jeg kunne også godt tænke mig at prøve at få lærerens opmærksomhed. Min klasse har to lærere, selv om vi bare er 15 elever, og det betyder, at der altid er en, der kan hjælpe os videre med det samme, hvis vi har nogle spørgsmål. I min gamle klasse opgav jeg nogle gange helt at spørge læreren, fordi jeg vidste, hun ikke ville have tid til at svare mig alligevel. Så jeg passede bare mig selv, fortæller hun.
Marie oplever især, at hun er blevet bedre til matematik og fysik på efterskolen, fordi hun kan stille alle de spørgsmål, hun har brug for. Men hun har også fået mere modspil i dansk, hvor hun ellers er på hjemmebane og derfor sagtens kunne have hvilet på laurbærrene.

Hurtigt svar

Tine Hebsgaard fra Hjerm oplever, at selv om hun altid har været god i skolen, er hun alligevel blevet radikalt bedre, fordi efterskolen kun har små klasser.
– Alle mine karakterer er rykket et hak op. Før fik jeg 7 og 10. Nu får jeg 10 og 12. Jeg kan mærke, at læreren både har mere tid og overskud til at give mig et ordentligt svar, fordi han ved præcis, hvilket niveau jeg er på.
På min gamle skole følte jeg nogle gange, at jeg skulle vente i 100 år på at få et svar, og så gik jeg død i det på forhånd og lod være med at spørge. Nu kan jeg få et svar og komme videre med det samme, fortæller hun.

Små klasser til dygtige elever er unikt

Bjerget Efterskole har i flere år primært kørt med små klasser, og her opdagede lærerne, at de små klasser gav et kæmpe løft til alle eleverne. Det bakkes op af forskning fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.
Som noget nyt garanterer skolen derfor nu, at der altid er to lærere på i de boglige fag, hvis klassen har mere end 15 elever. Skolen har aldrig mere end 20 elever i en klasse. Et tiltag, der står i klar modsætning til de mange store skoler og klasser i kølvandet på folkeskolereformen.