Film om sporene efter udvandringen fra Egypten
Filmskaberen tvivlede på den bibelske beretning, indtil han lavede sin dokumentar.
– Det, der begyndte som en troskrise for mig, blev til en fantastisk opdagelsesrejse, fortæller Tim Mahoney til Christian Today.
Tim Mahoney erkender, at han var påvirket af de mange forskere, som betvivler den bibelske beretning om udvandringen fra Egypten. Derfor besluttede han sig for selv at undersøge, om der findes arkæologiske tegn på, at Bibelens beretning om Josef og hans familie, slaveriet og udfrielsen fra Egypten samt erobringen af Kanaan virkelig fandt sted.
Jødiske bosættelser
Mahoneys undersøgelser kom til at overbevise ham om, at Bibelen fortæller den historiske sandhed. Hans dokumentar: Patterns of Evidence: The Exodus belyser blandt andet, hvad der findes af arkæologiske tegn på jødiske bosættelser i Egypten, hvilken rute israelitterne har taget gennem Sinaiørkenen, og hvor de gik over Det Røde Hav.
Tim Mahoney mener, at nogle arkæologer afviser den bibelske beretning, fordi de leder de forkerte steder, ser efter tegn fra en forkert tid – eller har misforstået teksten. Mange betvivler, at der har været en etnisk jødisk befolkningsgruppe i Egypten. Men Mahoney har set på arkæologiske fund, som ligner senere bebyggelser i Kanaan, dvs efter israelitternes erobring.
Ruten gennem ørkenen
Tim Mahoney har også set på mulige rejseruter gennem Sinaihalvøen. Dokumentaren beskriver, hvordan en af ruterne fører gennem en wadi (et udtørret flodleje) med høje klipper på begge sider. Denne rute leder ud til en åben delta-formet strandbred med plads til hele det jødiske folk foran Det Røde Hav. Her kunne de have stået, da de opdagede, at Faraos hær nærmede sig bagfra.
2. Mos. 13:11 fortæller, hvordan folket i netop den situation beklagede sig overfor Moses: ”Er det, fordi der ingen grave var i Egypten, at du har fået os ud for at dø i ørkenen? Hvad er det dog, du har gjort for os, at du førte os ud af Egypten?”
Vejen gennem havet
Også den svenske forsker Dr. Lennart Muller medvirker i filmen og forklarer de geografiske forhold omkring ruten gennem ørkenen og over Det Røde Hav, som nogle steder er halvanden km dyb. Men ved Nueba, hvor han mener, at folket stod og frygtede Faraos hær, går der en højderyg gennem havet over til det nuværende Saudi Arabien.
Satellitfotos viser den mest sandsynlige rute mod Det Røde Hav. Og ud for Nueba har Lennart Muller og landsmanden Viveka Ponten fundet usædvanlige koralformationer. Nogle ser ud til at være hjul fra egyptiske stridvogne med fire eller seks eger. Hjul af denne type var ofte forstærkede med bronze, og de blev brugt i Egypten i en bestemt periode, som derfor kan hjælpe med at tidsfæste begivenhederne.
Men da egyptisk lov forbyder fjernelse af disse effekter, har de svenske forskere måttet nøjes med at filme og fotografere deres undersøiske fund.
Erobringen af Kanaan
Mahoneys dokumentar beskæftiger sig også med Josefs storhedstid i Egypten og israelitternes erobring af Kanaan. Og filmen har fået en begejstret modtagelse:
– Vores dedikerede team, som har arbejdet utrætteligt med Patterns of Evidence: The Exodus, er helt overvældede over den modtagelse, vores film har fået i hele landet, siger Tim Mahoney til Christian Today.