Hjælper tweens med at forsvare troen

Chris Duwe og Viggo Klausen har produceret dvd’en, som giver tweens hjælp og vejledning til at forsvare troen. Foto: Rachel E. Olsen Aadnevik
Chris Duwe og Viggo Klausen har produceret dvd’en, som giver tweens hjælp og vejledning til at forsvare troen. Foto: Rachel E. Olsen Aadnevik

Missionsforbundet i Norge har produceret en DVD, som ser på nogle af livets store spørgsmål. I ni kortfilm á ca. 10 minutter får de 10 – 14-årige hjælp til at tale om tro.

En ny dvd, som handler om nogle af livets store spørgsmål, skal fungere som en ressource for arbejdet blandt aldersgruppen tweens.

«Viggo og Chris for tweens» er titlen, og dvd’en er et norsk undervisningsoplæg om trosforsvar for de 10 til 14-årige. Den er delt ind i ni episoder, som belyser et aktuelt spørgsmål om tro.
– Trosforsvar er et vigtigt element i børn og unges tro, siger Viggo Klausen. Han er børne- og familieforkynder i det norske Missionsforbund og initiativtager til dvd’en. Med sig i projektet har han Chris Duwe, som tidligere har udgivet cd’er og undervist børn i trosforsvar.

Eksistentielle spørgsmål

De ni episoder tager udgangspunkt i to drenges dagligdag. Anders og Vegar, som drengene hedder på dvd’en, får kritiske spørgsmål fra deres lærer og fra klassekammerater.
Sammen søger de svar på YouTube og møder her Viggo og Chris, som på dvd’en fungerer som en slags tv-værter, der ved at henvende sig til folk på gaden, til butiksansatte og til en ekspert, finder svar på de aktuelle spørgsmål.
– Det unikke med dette nye oplæg er, at vi tilnærmer os tilværelsen, den kristne tro og Bibelen på en filosofisk og videnskabelig måde, siger Viggo Klausen.
Hver episode varer omkring ti minutter og er i sprog og form tilpasset de 10-14-årige. Med dvd’en følger et hæfte, som indeholder spørgsmål til samtale og forslag til aktiviteter til hver episode. Spørgsmålene som bliver taget op på dvd’en er:

De to drenge på dvd’en, Anders og Vegar, spilles af Elias Kjøstvedt og Jacob Roland. Foto: Anne Lise Aadnevik
De to drenge på dvd’en, Anders og Vegar, spilles af Elias Kjøstvedt og Jacob Roland. Foto: Anne Lise Aadnevik

Er alt relativt, eller findes der absolutter?
Er noget sandt for alle?
Hvordan kan jeg finde ud af, om noget er sandt?
Hvorfor lever jeg?
Kan vi stole på Bibelen?
Kan Gud alt?
Hvorfor har jeg en fri vilje?
Hvad hvis jeg tvivler?
Et «Ja!» eller «Nej», bare ikke et «Måske»!

På Youtube kan man se en trailer for dvd’en og hele første episode. Søg på ”Viggo og Chris for tweens”. Det hele foregår naturligvis på norsk, men heldigvis på bokmål, som er til at forstå for de fleste danskere. Hvor meget de danske tweens får med sig af det norske, må jo komme an på en prøve, men at dømme efter episode 1 er det ganske underholdende og vil under alle omstændigheder kunne inspirere tweensmedarbejdere i arbejdet.

Dvd’en koster NOK 199 og kan købes på Misjonsforbundets forlag via forlaget Hermons hjemmeside. (www.hermon.no /andre forlag / Misjonsforbundet UNG)