IPSICC

Missionsselskaber åbner lejr-steder for flygtninge

Misjonssambandet kortlægger nu hvilke lejsteder, som kan bruges til at huse flygtninge. Billedet er fra NLMs Laberget lejrsted i Skog. Indsat billede af generalsekretær Øyvind Åsland. Fotos: NLM.
Misjonssambandet kortlægger nu hvilke lejsteder, som kan bruges til at huse flygtninge. Billedet er fra NLMs Laberget lejrsted i Skog. Indsat billede af generalsekretær Øyvind Åsland. Fotos: NLM.

Først kom tilbuddet fra Norsk Luthersk Mission. Nu gør Normisjon det samme.

Norsk Luthersk Mission tilbyder nu at indkvartere flygtninge på flere af deres lejrsteder, skriver KPK.

– Vi ønsker at hjælpe mennesker i nød. Derfor gi’r vi nu besked til de norske myndigheder om, at vi kan tilbyde overnatingspladser på nogle af vore lejrsteder, siger generalsekretær Øyvind Åsland.
Også Norge oplever et pres fra de mange flygtninge og asylsøgere, som netop nu bevæger sig gennem Europa. Derfor har NLM meldt ud til Udlændingedirektoratet (UDI), at man vil tilbyde hjælp med midlertidig indkvartering.

Brug for flere overnatningssteder

– NLM har allerede en asylmodtagelse på Ormseter udenfor Hamar. Nu har UDI spurgt, om der er flere pladser. Det vil vi nu svare positivt på. Vi har mulighed for at åbne flere af vore lejrsteder for flygtninge og asylsøgere, siger Øyvind Åsland.
UDI oplyser, at de arbejder på at imødekomme det akutte behov for overnatingssteder for asylansøgerne. Den sidste tid har de indgået flere aftaler med campingpladser og hoteller om midlertidig overnatning.
– Behovet er stort, der er fortsat mange, som kommer. Samtidig med at vi arbejder med den langsigtede planlægning, får vi nu også flere midlertidige aftaler, siger presserådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI til KPK.
De midlertidige indkvarteringstilbud skal have mindst 50 sengepladser og ligge i Østlandet.
– Det skyldes, at vi ønsker at det skal ligge i nærheden af politiets udlændinge-enhed i Oslo, som kan koordinere en del praktiske ting, oplyser Bergwitz-Larsen.

NLM besøgte Ungarn

NLM Norge var i forrige uge på stabstur til Budapest, som de sidste dage har været præget af flygtningekaos.
– Det gør selvfølgelig indtryk at vide, at man er så tæt på det drama, som udspiller sig. Ambivalensen som man føler ved at være så nær, samtidig med at mange ting virker normalt, er noget vi sidder tilbage med efter turen, siger personalechef Kari Margrethe Solvang til KPK.
Misjonssambandet har over 30 lejrsteder. Netop nu prøver man at kortlægge, hvilke af dem, der kan bruges til at huse flygtninge.

Handler om at hjælpe

Generalsekretæren understreger, at udspillet ikke er et forsøg på at vise et standpunkt i den politiske debat om flygtningene.
– For os handler det om at hjælpe mennesker i nød. Vi vil vise kristen næstekærlighed overfor dem, som har brug for at få tag over hovedet. Så overlader vi til de norske myndigheder at undersøge beskyttelsesbehovet for den enkelte, siger Øyvind Åsland.

Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland giver en dagsløn til flyktningene i Syrien. Foto: Normisjon
Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland giver en dagsløn til flyktningene i Syrien. Foto: Normisjon
Normisjon gør ligeså

Nu har også Normisjon tilbudt hjælp til at huse flygtninge.
– Vi bestemte os i denne uge, at vi vil gå ud med en anmodning til alle vore regioner om at se på muligheden for at stille lejrsteder og eventuelle egnede bedehuse til disposition, fortæller medie- og markedsleder Ole Martin Rudstaden til KPK.
Lejrstederne ejes af regionerne, mens bedehusene ejes lokalt. Derfor må man tage en runde med alle de involverede først, før omfanget kan afklares.
– Vi oplever det som en selvfølge, at vi både som missionsorganisation og som enkeltpersoner skal bidrage med det, vi har i denne krise, siger Rudstaden.

Giver en dagsløn

Der mobiliseres nu på flere fronter. Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland giver en dagsløn til flygtningene i Syrien. Resten af ledergruppen gør det samme, og nu opfordres også andre til at bidrage.
– Det er hjerteskærende at se, hvordan specielt børn har det, når de er på flugt. Vi har nu en mulighed for at hjælpe mennesker i nød. Jeg ville have gjort hvad som helst for at sikre en god fremtid for mine egne børn, siger Langmoen Kvelland på Normisjons hjemmeside.

Håber på store gaver

Normisjon kanaliserer pengene gennem Kirkens Nødhjelp, som siden 2012 har givet nødhjælp til kriseramte mennesker i ti provinser i Syrien, og til syriske flygtninge i nabolandene Libanon og Jordan.
Den foreløbige målsætning er 400.000 kroner, men organisationen håber, at initiativet kan føre til et regulært gaveskred, skriver KPK.