20 indvandrere fortæller fra missionshus i Risskov

s15_Medmennesker på menuenAnmeldt af
Vibeke M. Gregersen

Det er ikke så tit, vi i medierne hører om det arbejde, der gøres i kirkeligt og kristent regi for flygtninge og indvandrere i Danmark. Det råder denne bog bod på.

Internationalt Kristent Center i Aarhus er en del af Indre Missions tværkulturelle arbejde. Det har til huse i missionshuset Stjernen i Risskov, og kaldes derfor i daglig tale for ”Stjernedansk”. I ”Stjernedansk” tilbydes gratis og god danskundervisning for alle, medarbejderne besøger familier, der lige er kommet til Danmark, og der gives mulighed for netværk og mulighed for at få venner.
Line Grønbæk Andersen og Gitte Knudsen har begge været medarbejdere i ”Stjernen”. En af de erfaringer, de har gjort, er, at det at lave mad sammen er en af de bedste måder, hvorpå man lærer hinanden at kende. Man behøver ikke at tale samme sprog for at kunne lave mad sammen eller grine sammen. Og det er baggrunden for, at de har taget initiativ til og har ’tilberedt’ bogen ”Medmennesker på menuen”.

Personlinge fortællinger

Bogen består af tyve interviews med mennesker fra 17 forskellige lande, deriblandt Burma, Irak, Sri Lanka, Egypten, Tyrkiet, Afghanistan, Vietnam og Congo. Hver enkelt fortæller deres personlige livshistorie, om opvæksten i hjemlandet, deres vej til Danmark, deres liv i Danmark på godt og ondt og om deres håb og ønsker for fremtiden. Efter hvert interview er tilføjet en eller flere lækre madopskrifter fra deres respektive hjemlande, illustreret med flotte fotos af de indbydende retter. Lige til at bruge, hvis man har brug for ny inspiration til den daglige madlavning.
Fælles for de 20 interwievede er, at de på et tidspunkt blev gjort opmærksomme på ”Stjernedansk”, og at kontakten dertil blev til stor hjælp og uvurderlig betydning for dem. Som Seyed fra Iran siger:
”De, der arbejder i Stjernen, spurgte mig ikke om noget, der ikke vedkom dem. De er imødekommende mennesker, og de smiler til en. Jeg er glad i Stjernen. De frivilliges arme er åbne med glæde og kærlighed, og jeg ønsker, at resten af danskerne bliver ligesom dem. Der er et godt undervisningprogram i Stjernen, og det er dejligt at være på udflugter og at tage på restaurant med de andre elever, frivillige og ansatte. (s. 101).

Det er forfatternes håb, at bogen kan give andre mod og lyst til at engagere sig i tværkulturelt arbejde under en eller anden form. Og det er bogen en god appetitvækker til. Den er en dejlig, inspirerende og opmuntrende bog at læse.

Af Line Grønbæk Andersen og Gitte Knudsen:
Medmennesker på menuen – Livshistorier og opskrifter
160 sider • kr. 199,95 • Lohse