Hvordan man går fra god til enestående

s9_JimCollinsJim Collins er drevet af en næsten ekstrem nysgerrighed efter at afdække, hvad det er, der afgør om en virksomhed får vind i sejlene.

Han står bag seks bøger om lederskab, der på verdensplan har solgt mere end 10 millioner eksemplarer.

”Din tid vil komme”

”For to årtier siden sad en pige nedslået efter et terrænløb. Hendes træner gav hende en seddel, hvor der stod: ”Din tid vil komme.” Den pige blev min kone”, fortæller Jim Collins.
”Min kone bærer stadig rundt på den håndskrevne note. Hun ville være verdensmester i terrænløb, men nåede det ikke.
Ti år senere blev hun bedt om at blive træner i terrænløb for drenge og piger på en high school. Hun opbyggede et helt dynasti – men der var ingen stjerner. De løb nemlig for hinanden.
I dag siger hun: ”Jeg har fundet noget, der gør mig glad, fordi jeg kan vise dem, hvad der er muligt, og ændre deres liv.”
De største ledere er dem, der finder en måde at yde et bidrag til andre mennesker på”, siger Jim Collins.

Fra god til fantastisk

Gennem fem år har Collins og hans team fulgt 28 af verdens største virksomheder.
Årsagen var, at et vigtigt spørgsmål havde naget ham i årevis: ”Er der virksomheder, der trodser tyngdekraften og konverterer langsigtet middelmådighed (eller værre: langsigtet overlegenhed) til langsigtet succes?
Og hvis ja, hvad er de universelle særlige kendetegn, der forårsager, at et selskab går fra god til fantastisk?” Det drev ham til en omfattende undersøgelse.
Han præsenterer svarene for ledere på GLS-konferencen, som samler 260.000 ledere i 120 lande over hele jorden til et årligt ledelsesboost. Her suger ledere fra erhvervslivet, NGO/ non profit sektor, den offentlige sektor og den politiske sektor til sig af en bred undervisning og erfaringsdeling fra ledercelebrities fra hele verden. GLS er startet af pastor Bill Hybells fra megakirken Willow Creek i Chicago.

Disciplin og etik

I undersøgelsen afslørede Collins og hans team 11 virksomheder, der havde taget springet fra god til enestående. Efter tusindvis af sider med data og interviews opdagede de hvilke årsager, der er de vigtigste for, at nogle virksomheder får gode og vedvarende resultater i mindst femten år, og hvorfor andre ikke gør.
”Det var chokerende at opdage, hvor meget det betyder, at store ledere ikke er fokuserede på deres egne ambitioner, men på virksomhedens og medarbejdernes succes,” fortæller Jim Collins i sin bog ”Good to Great”.
”Når du kombinerer en kultur af disciplin med en høj etik for iværksætteri, får du den magiske alkymi til store resultater.”

7 spørgsmål for at opnå større vækst

Collins forklarer: ”Hvis en leder arbejder med de følgende syv spørgsmål, kan han vokse fra at være god til at blive og forblive enestående:

1. Hvad driver din ambition om at være leder?
Virksomheder trives først, når de er forpligtede til at udøve service – i modsætning til dem, der er inficeret med middelmådighed og tilbagegang. Jeg ønsker at udfordre de unge ledere til at gøre, hvad de største iværksættere og bygherrer altid har gjort: Giv din virksomhed et formål ud over at tjene penge.

2. Vil du nøjes med at være en god leder, eller vokse til at blive en stor leder?
Lederskab handler ikke om personlighed, stilling, magt eller rang.
Sandt lederskab eksisterer kun, hvis folk følger efter dig, selv når de har evnen til ikke at følge efter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:3. Hvordan kan du ændre fiasko til vækst?

4. Hvordan kan du lykkes ved at hjælpe andre til det?
Vi gør det allerbedste, når vi hjælper andre til at lykkes.

5. Har du fundet dit personlige pindsvin?
Et organisatorisk pindsvin sidder i skæringspunktet mellem passion (at være den bedste), og de økonomiske ressourcer. Det er det svinghjul, der får dig hævet op fra at være stor til at blive enestående.
Sande skabere giver ikke op. De blive i spillet, uanset hvilken bunke kort, de har fået tildelt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:6. Hvem vil du have med på teamet – i din minibus?
Hvem skal være på de centrale pladser på bussen? En administrerende direktør var bekymret over at blive forfremmet. Men han oplevede at få ændret sit fokus fra at tage sig af sin egen karriere til at tage sig af mennesker. Alt var forandret, for medarbejderne ville ikke lade ham fejle. Livet er mennesker.

7. Hvordan vil du ændre andres liv?
Det kan være mange mennesker eller bare et par stykker. Uanset hvad er du nødt til at spørge dig selv: ”Hvordan vil folks liv blive bedre og anderledes, fordi jeg er her på denne jord?” Livet er mennesker,” slutter Jim Collins.
Hele foredraget kan høres på Global Leadership Summit i København 23. – 24. oktober og Århus 30. – 31. oktober.

Fakta: Jim Collins

57-årige Jim Collins begyndte sin forsknings- og undervisningskarriere på fakultetet Stanford Graduate School of Business.
Han har en bachelorgrad i matematik og en MBA fra Stanford University, og han er æresdoktor fra University of Colorado og Peter F. Drucker Graduate School of Management ved Claremont Graduate University.
I 1995 grundlagde han et management laboratorium i Boulder, Colorado. Her forsker og engagerer han sig i sokratisk dialog med administrerende direktører og lederskabteams.
Ud over sit arbejde i erhvervslivet har Jim en passion for undervisning i de sociale sektorer som sundhedsvæsenet og non-profit sammenhænge.
I 2012 og 2013 var han ansat som Formand for Studiet af lederskab på USA Military Academy på West Point.
Jim Collins er forfatter og medforfatter til seks bøger, der har solgt mere end ti millioner eksemplarer på verdensplan.
Bestselleren ”Good to great” undersøger, hvorfor nogle virksomheder og ledere tage springet til bedre resultater.
Han har desuden skrevet om, hvordan ledere opbygger virksomheder, der forbliver visionære i generationer, og om hvordan engang store virksomheder ødelægger sig selv.
Han har skrevet om, hvordan man kan trives i kaos – om den ledelsesmæssige adfærd, der er nødvendige i en verden plaget af turbulens, afbrydelser, usikkerhed og dramatisk forandring.