En fighter fylder 70

s3_stor_toveTove Videbæks samfundsinteresse voksede, da hun og Mogens som nygifte havde omvendte narkomaner boende hos sig. Senere blev hun en af de mest markante kristne politikere.

Tove Videbæk er netop vendt hjem fra Kina, hvor hun var med til at indvie det første danske plejehjem i Kina. På lørdag fejrer det tidligere folketingsmedlem sin 70-års fødselsdag.

Det er Danske Diakonhjem, som har været med til at etablere og skal lede plejehjemmet i Kina. Der er plads til 400 ældre kinesere.
Udover at være i bestyrelsen for Danske Diakonhjem er Tove Videbæk bl.a. formand for Hospice Forum Danmark. Men de fleste læsere husker hende nok især for hendes dramatiske politiske karriere, hvor hun i en årrække var Kristendemokraternes mest markante politiker. I 2008 følte hun sig presset ud og gik over til de Konservative. Herefter kom hverken KD eller Videbæk igen i Folketinget, men Videbæk blev 1. suppleant til EU-parlamentet.

 

– Betyder 70-årsdagen noget mht. dit politiske engagement? Stiller du fortsat op til EU, folketingsvalg og kommunevalg?
– Jeg blev valgt til byrådet i Ikast-Brande i 2009 og igen i 2013, fortæller Tove, der også har siddet i regionsrådet for Region Midt fra 2005-2009.
– Jeg er i byrådet og medlem af økonomiudvalget samt sundheds- og omsorgsudvalget. Det er meget store ansvarsområder. Jeg har ikke besluttet, om jeg stiller op til kommunalvalget i 2017. Det samme gælder folketingsvalg.
Jeg er stadig 1. suppleant til Europa-Parlamentet.

– Føler du, at du har opnået det, du ville politisk?
– I mit politiske arbejde har jeg haft et mål om at arbejde for kristne værdier overalt i samfundet.
Det er lykkedes i en del tilfælde. Fx glædede det mig rigtig meget, da det lykkedes os i 1999 at få fuld opbakning i Folketinget til den første aborthandlingsplan.
Den handlede om mere oplysning til unge samt information til uønsket gravide om, hvad abort er, og hvilke muligheder de har for hjælp m.v., hvis de vælger at gennemføre graviditeten.
Det var Jann Sjursen, der som retsordfører var bannerfører for den sag, men vi var naturligvis alle med i kampen og glædede os, da det lykkedes.

Statsstøtte til hospicer

– En anden sag, som jeg kæmpede for i 5 år, er offentlig finansiering af hospicer. Det lykkedes, og d. 17. december 2004 blev hospicer indsat i Sundhedslovens § 75 stk. 4, og der blev skrevet, at regionerne skal indgå driftsoverenskomst med det antal hospicepladser, som sundhedsministeren beslutter.
Birthe Skårup fra DF, Ester Larsen fra Venstre og jeg havde sammen kæmpet for denne sag. Vi var helt euforiske, da det lykkedes. Og efterfølgende blomstrede hospicerne op overalt i Danmark. I dag er der 19 hospicer – og hver af dem er en succeshistorie.

Fantastisk barndom

– Men du har jo lavet meget andet end politik…?
– Ja, og hvert afsnit af mit liv har betydet rigtig meget for mig.
Min barndom og ungdom i Haderslev – med sygdom, som jeg blev helbredt fra – med søndagsskole – med et dejligt hjem med 5 søskende – med en menighed, som var fantastisk til at tage sig af at engagere børn og unge og åbne hjemmene for dem – med skolegang, som jeg virkelig nød – med gymnasiet – og med udvekslingsopholdet i USA, som betød rigtig meget for mig, husker Tove tilbage.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Præstens kone”

– Så var der højskole, bryllup og næsten 20 år, hvor jeg var fuldtids i menighedsarbejde som præstens kone. I vores godt 10 år i Herning havde vi i ca. 5 år konstant et par narkomaner boende. Det var unge, som havde været i vores kirke og ønskede at komme ud af misbruget. Vi havde mange specielle oplevelser. Flere var bekymrede for os og vore små børn. Men vi var aldrig en eneste dag nervøse, for narkomanerne elskede vore børn og passede rigtig godt på dem. I den periode var vi med til at etablere rehabiliteringscenteret Betesda i Karstoft, som for nylig har fejret 40 års jubilæum.
Tove Videbæk har også oplevet svære perioder, især da hendes mand Mogens blev påkørt. En anden passager omkom, og Mogens svævede længe i livsfare. På sygehuset troede man ikke, at han ville komme sig over alle sine kvæstelser, men Tove holdt ud i bøn – så selv den svære periode blev vendt til det gode.

På KKR/TV

Familien flyttede senere til København i 1986. Tove var vikar på den kristne friskole Thomasskolen, men kom så til KKR/TV i 12 år. I 1998 blev hun valgt ind i Folketinget.
– På KKR/TV kom jeg tæt på politikere via Birger Linds programmer. Og senere fik jeg mine egne programmer, som jeg inviterede dem ind i.
Mine tv-programmer handlede for det meste om kristne værdier og etiske problemstillinger i samfundet. Jeg blev derved politisk engageret og klar over mediernes mulighed for at give seerne positiv påvirkning.

Satspulje-midlerne

– Som folketingspolitiker 1998-2005 fandt jeg ud af, at man som ét lille menneske kan få ting igennem politisk, som kan have indflydelse på rigtig manges liv. Positivt eller negativt.
Som social- og sundhedsordfører kunne jeg gennem satspulje-midlerne støtte flere initiativer, som blev igangsat af kristne organisationer. Det var jeg meget glad for, siger Tove.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Repræsentant i EU

Efter Folketinget var Tove repræsentant for EEA (European Evangelical Alliance) i Bruxelles i 2 år. Her var det mest lobbyarbejde for at påvirke politikerne i Europaparlamentet om etik, familie og kristne værdier. Hun samarbejdede med andre kristne organisationer, både protestantiske og katolske. Bl.a. arrangerede hun en uges kursus for 65 unge universitets-studerende fra 27 lande i Bruxelles.
– Kurset drejede sig om, at man kan tjene Gud, uanset om man er økonom, læge, præst, sygeplejerske eller husmor. Som undervisere havde vi kristne EU-parlamentsmedlemmer, kristne økonomer, jurister mfl. Det var en fantastisk oplevelse, husker Tove.

Kampen for de døende

Samtidig sad hun i regionsrådet for Midtjylland og blev i juni 2006 landsformand for Hospice Forum Danmark.
– Det har været fantastisk at se støtteforeningerne rundt om i landet lykkes med at få etableret lokale hospicer. Og se hvert hospice få dedikerede ansatte. Og give rigtig mange uhelbredeligt syge en god livsafslutning.
Og nu kæmper vi så for, at alvorligt syge børn og deres forældre og søskende får de samme muligheder som alvorligt syge voksne, siger hun.
– Samtidig kæmper vi for at få flere hospicepladser. Jeg kommer stadig og ofte på Christiansborg for at snakke med politikere.

Børnebørn og arvegods

Som 70-årig nyder Tove ikke mindst sine syv skønne børnebørn.
– Det er en fantastisk oplevelse hver gang – men også en stor opgave. Som forældre og bedsteforældre skal vi jo give de kristne værdier og det kristne ”arvegods” videre til børn og børnebørn. ”Guds ord, det er vort arvegods. Det skal vort afkoms være!”
Det er jo nok en af de vigtigste opgaver, vi som forældre har overhovedet …

– Har du fortrudt, at du forlod KD i 2008? Ville KD ikke have haft en bedre mulighed, hvis du var blevet?
– Lige siden jeg blev meldt ind i Kristeligt Folkeparti i begyndelsen af 1970’erne, har jeg været glad for at være en del af denne familie. Og jeg har aldrig haft planer om at forlade den. Men jeg fik i juni 2008 et ultimatum om, at jeg skulle blive enig med ledelsen, og ellers skulle jeg efter 14 dage regne mig selv som udmeldt af partiet. Grunden var, at vi fik besked af ledelsen om, at vi skulle neddrosle talen om kristne værdier og det kristne grundlag, som KD har. Det kunne jeg naturligvis ikke.
Jeg var meget bedrøvet over det. Og jeg blev faktisk syg og havde det dårligt hele den sommer. Så spørgsmålet er lidt illusorisk, for jeg havde ingen mulighed for at blive, konstaterer Tove.
– Jeg er ikke sikker på, at KD havde haft en bedre mulighed, hvis jeg var blevet, for ved valget i 2007 fik KD ca. 30.000 stemmer, og af disse fik vi 10.000 i Vestjylland. For at komme i Folketinget igen, skulle vi have ca. 70.000 stemmer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skuffet over EU-valg

– Valgene til EU-parlamentet glippede to gange for dig. Hvad gik der galt?
– Ved EU-parlamentsvalget i 2009 fik jeg godt 23.000 stemmer. Og ved EU-valget i 2014 fik jeg godt 10.000 stemmer. Begge gange blev jeg 1. suppleant til Europa-parlamentet. Dvs. at jeg fik næstflest stemmer efter Bendt Bendtsen, som var først på listen og har været i Europa-parlamentet siden 2009.
Hvis Konservative havde fået 1.000-3.000 flere stemmer i 2009, så var jeg også blevet valgt – sammen med Bendt Bendtsen. Men det skete ikke.
Hvis KD på landsplan – ligesom kredsformanden i Ringkøbing-Skjern kredsen m.fl. – havde anbefalet KD’ere at stemme på mig, så havde vi måske fået de få stemmer ekstra. Og da Konservative og KD sidder i samme gruppe (parti) i EU, så ville også KD være blevet styrket igennem det. Desværre skete det ikke.
Og det var ærgerligt både for Konservative, for KD – og også for mig, siger Tove Videbæk.