Jøder takker for kristnes venskab

Danielle Mor er leder af Jewish Agency’s udviklingsafdeling.
Danielle Mor er leder af Jewish Agency’s udviklingsafdeling.

Danielle Mor fra Jewish Agency talte på dansk Jødisk Venskabs årsmøde i København.

Danielle Mor, leder af udviklingsafdelingen i Jewish Agency, talte ved Dansk Jødisk Venskabs stævne om jødernes tilbagevenden til Israel.

Hun citerede Esajas Bog: ”Frygt ikke..” (41:10). Det gentog hun flere gange i lyset af tidens turbulens, som rammer jøder særlig hårdt.
Det er baggrunden for Jewish Agencys arbejde, at jøder aldrig mere – især efter 1948 – skal stå i fare alene. Jewish Agency hjælper med at bringe dem til Israel. Jewish Agency har eksisteret siden 1929 og har bidraget til at opbygge Israel også før 1948.
Man har også andre aktiviteter, fx sommerlejr for unge i Israel som inspiration og forberedelse til en mulig fremtid i landet.

Jøder i klemme i Ukraine

Konflikten i Ukraine har ført til, at jøderne er kommet i klemme mellem ukrainere og russiske separatister med en antisemitisk opblussen. En fjerdedel af de ukrainske jøder bor i konfliktområderne, og de frygter for deres liv. I 2014 udvandrede det dobbelte af antallet i 2013.

Flygter fra Frankrig

De franske jøder udgør den tredje-største jødiske gruppe uden for Israel med en halv mio., og de er typisk zionister. Antallet af racistiske hændelser mod jøder i Frankrig er vokset enormt, men antisemitisme dér er ikke nyt, det går tilbage til 2. verdenskrig, og Jewish Agency har længe før Hebdo-attentatet været bekymret. Organisationen regner med, at 9.000 franske jøder kommer til Israel i 2015, det største tal siden 1948.

Overrasket over venner

Danielle Mor udtrykte taknemlighed for kristnes forbøn og økonomiske støtte med citatet fra Esajas 49:22, hvilket er specielt, når det kommer fra en jøde:
”Herren, den Almægtige siger: Se, jeg giver signal til folkeslagene om at komme med dine sønner i favnen og dine døtre på skuldrene.”
”Det var en overraskelse for mig, at Israel har venner som jer”, sagde hun. Dansk Jødisk Venskab støtter Jewish Agencys hjælp til ukrainske og franske jøder.

Hvorfor Israel?

Dan Herron, DJVs repræsentant i Israel, fortalte, at mange spørger ”Hvorfor Israel?”
Han besvarede ved at fortælle lidt om den aktuelle situation, det bibelske grundlag og Israels genoprettelse. Det kan vi være med til gennem samarbejdspartnere, volontører på israelske institutioner, medlemsskab i DJV samt spændende og udfordrende ungdomsture, bl.a. en tur med natvandring i ørkenen, så man får syn for Israel og oplevelser for livet (omtalt på facebook).
Et af de nyere hjælpeprojekter er ”Lone Soldier”, hvor Dansk Jødisk Venskab hjælper immigrant-soldater og soldater fra brudte hjem. Når de kommer i militæret, har de ikke netværk, de har brug for praktisk hjælp og fællesskab. Dansk Jødisk Venskab hjælper med økonomisk støtte og socialt netværk. Dansk Jødisk Venskab støtter også andre projekter, men mangler senior-volontører.

Den store konges by

Jøderne stammer fra Abraham, så de har identifikation med Israel – og siden kong Davids tid også med Jerusalem. De ønsker dermed tilbagevenden til Israel, sagde Danielle Mor og citerede fra Bibelen.
Eva Ravn Møenbak, formand for DJV, knyttede stævnets tema Jerusalem, den store konges by til jøders aliyah, med et bibelstudium, da det hebraiske aliyah betyder at stige op, og det gør man jo til Jerusalem.
At kristne kommer til Israel fx til løvhyttefesten eller som volontører er samtidig trosstyrkende for jøderne, da det viser, at profetierne i Gamle Testamente er ved at gå i opfyldelse!


Artiklen fortsætter efter annoncen: