Kristen TV-komiker bliver ny præsident i Guatemala

Den nye præsident er imod abort, homoægteskaber og fri marihuana. På valgplakaten ses Jimmy Morales og hans bibelsk inspirerede  slogan: ’Hverken korrupt eller en tyv’.
Den nye præsident er imod abort, homoægteskaber og fri marihuana. På valgplakaten ses Jimmy Morales og hans bibelsk inspirerede slogan: ’Hverken korrupt eller en tyv’.

Det var ikke en joke, da Jimmy Morales oplyste, at han stillede op til præsidentvalget. Under valgkampen talte han også åbent om sin tro.

Guatemala har valgt den 46-årige tidligere komiker Jimmy Morales som præsident. Han har talt åbent om bl.a. sin modstand mod abort og homo-ægteskaber under valgkampen.

Da TV-komikeren fra det mellemamerikanske land meddelte, at han stillede op som præsidentkandidat, troede mange, at det var hans spøg. Jimmy Morales har nemlig ingen politisk erfaring, og kun 0,5 procent af vælgerne støttede ham i april.
Jimmy Morales var ikke den typiske kandidat til præsidentposten. Ud over at være komiker har han læst teologi. Han står også for meget konservative kristne værdier, som han ikke har lagt skjul på under valgkampen.
Breaking Christian News skriver, at Morales i begyndelsen blev opfattet som en outsider. Senere blev han ledende kandidat – og endte altså med at vinde valget med 67 procent af stemmerne.

Bibelsk valgslogan

Jimmy Morales har gennem valgkampen gjort sig til talsmand for konservative kristne standpunkter. Det gælder modstand mod fri abort, homofile ægteskaber og legalisering af marihuana.
– Ifølge min tro og min ideologi må jeg nedlægge veto mod den slags love, sagde den nyvalgte præsident til CBN News. – Jeg tror ikke, vi får det i Guatemala, fordi folk tænker konservativt. Men hvis kongressen skulle gå ind for den slags love, vil jeg være imod dem.

“Jimmy Morales har også haft et bibelsk inspireret slogan under valgkampen: ’Hverken korrupt eller en tyv’.”

Inspirationen kommer fra Mattæus-evangeliet 6:19, hvor Jesus advarer mod at samle sig skatte på jorden, hvor møl og rust fortærer, og tyve bryder ind og stjæler.
Modstanden mod korruption menes at have gjort stort indtryk i det Guatemala, som er hårdt ramt af politiske skandaler.
Den tidligere præsident Otto Perez Molina måtte gå af på grund af bedrageri og korruption. Han blev fængslet i september på grund af den såkaldte La Linea skandale. Denne skandale førte også til, at vicepræsident Roxana Baldettis måtte trække sig fra sin post tidligere på året.

Svar på bøn

Mange kristne i Guatemala ser valget af Morales som svar på bøn. I kirkerne har der da også været stor fokus på valget med faste og bedemøder, somme tider natten igennem.
– Gud har lagt sin hånd på Guatemala. Det er et mirakel, der er sket, siger en af forbederne, Marco Antonio Ruiz. – Vi kom sammen i kirken og vi bad enigt. En retfærdigs bøn kan udrette meget. Og Gud har bønhørt alle dem, der var med os i bøn.
Morales var også i fokus, da Guatemalas ledende evangeliske organisation sendte en debat kort før valget. Den blev udsendt både på det nationale tv og via den kristne kanal Enlace.

Evangelisk kristen

Jimmy Morales, der er gift og far til fire, er evangelisk kristen. Han har en uddannelse i Business Administration og teologi fra det nationale universitetet.
Jimmy Morales blev kendt som TV-komiker i serien Moralejas (Moral) sammen med broderen Sammy.

Fakta om Guatemala
Næsten 90 procent af den 15,5 millioner store befolkning i Guatemala betegnes kristne. Flertallet er katolikker, mens knap 40 % er protestanter.
51 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen (2 dollars om dagen).
Landets officielle sprog er spansk. Desuden er der 22 forskellige lokalsprog.
Befolkningen består af næsten 60% mestizo/ladino (blandet race) og 40 procent mayafolk.
Kilde: Læseraketten


Artiklen fortsætter efter annoncen: