Kristne svigtes af politi og politikere

Af Iben Thranholm Cand. teol., journalist og samfundsdebattør
Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

I weekenden blev den årlige bogmesse afholdt i Bellacenteret i København. Her havde jeg den glæde at interviewe den tidligere muslim og nu kristne præst Masssoud Foorouzandeh.

Vores emne var to nye bøger, der omhandler kristendomsforfølgelser, som i særlig grad begås af radikale muslimske bevægelser som ISIS. Beskrivelserne af overgreb og vold i bøgerne er horrible og ufattelige. Den eneste trøst er, at ISIS ikke formår at slå troen ihjel hos disse kristne.
En af bøgerne – med titlen Tro trodser ISIS – har som hovedanliggende at gøre opmærksom på, at ISIS erklærede hensigt er en etnisk udrensning af kristne først i deres eget område og derefter i hele verden. Det ser dog ikke ud til at være gået op for særligt mange i Vesten. Eller også er man bare ligeglad.
Det var først, da jeg sad på scenen, hvor Massoud Foorouzandeh fortalte, at han bor på en hemmelig adresse og har en overfaldsalarm i lommen, at det gik op for mig, hvor uansvarligt det var, at vi ikke havde fået tilbudt politibeskyttelse under interviewet. Der var ellers politi nok i Bellacenteret den dag. Ved indgangen stod politivagter med våben, og senere på dagen fik andre, der skulle sige noget om islam, især politikere, fuld politibeskyttelse i et sikret rum, hvor alle tilhørere blev sikkerhedstjekket.
Selvom min gæst og jeg var blandt dem, der kunne have allermest brug for beskyttelse, når man tager ISIS’ erklærede mål om at udslette alle kristne i betragtning, fik vi det altså ikke tilbudt. Så meget desto værre når islamismen ifølge Ole Wæver, professor i International Politik ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, har taget en ny drejning inden for de sidste par år. Fra at være anti-sekulær, som vi så det under Muhammedkrisen, er den nu blevet decideret anti-kristen.
Som vi sad der på scenen, sårbare og ubeskyttede, blev vi et billede på Europas ignorering af kristenforfølgelser. Ingen ser det som en fare, og ingen tager sig af det. En undersøgelse viser, at hver tredje kristen i danske asylcentre føler sig chikaneret på grund af sin tro. Myndighederne har endnu ikke taget skridt til en særlig beskyttelse af disse mennesker, der lever i frygt hver dag.
Fornylig beskrev tyske medier, hvordan kristne i tyske asylcentre spyttes på, skældes ud for at være vantro, bliver slået, og kristne kvinder voldtages. De terroriseres og trues endda med døden. Formanden for det tyske politiforbund, Rainer Wendt udtaler til avisen Passauer Neue Presse: ”Især kristne bør beskyttes på hjemmene, for de bliver ofte massivt chikaneret”.
Men det bliver de altså ikke. Ligesom Massoud Fouroozandeh og jeg selv heller ikke blev prioriteret af politiet til bogmessen til trods for vores sprængfarlige emne. Man fristes til at tro, at den politiske elite i Europa i virkeligheden sympatiserer med ISIS’ mål om at udslette kristne.