Ny generalsekretær i Danmission fra marts

Jørgen Skov Sørensen
Jørgen Skov Sørensen

Teolog Jørgen Skov Sørensen bliver ny generalsekretær for Danmission fra marts 2016.

Jørgen Skov Sørensen (51) er tidligere sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Fra 1. marts næste år skal han stå i spidsen for Danmissions arbejde i Asien, Afrika, Mellemøsten og Danmark. Her arbejder organisationen, der har 55 ansatte, med kirkeudvikling, fattigdomsbekæmpelse og dialog.

Troen kom via skolen

Den kommende generalsekretær er opvokset i Sønder Vilstrup mellem Fredericia og Kolding. Han er søn af en jord-og betonarbejder og en hjemmegående husmor, og kirken og missionen var ikke noget, der stod centralt i familien.
– Mit første virkelige møde med Bibelen var, da jeg gik i 2.-3. klasse og fik en kristendomslærer, der læste spændende bibelhistorier. Jeg blev så grebet af det, at jeg gik hjem og fandt den bibel, vi havde stående, og begyndte at læse, siger Jørgen Skov Sørensen. Senere læste han teologi på Aarhus Universitet og tog en ph.d. i Birmingham i 2005.
Den kommende generalsekretær fortæller, at han elsker at rejse – og at mødet med kristne andre steder i verden har udfordret og styrket hans egen tro.

Inspiration fra jazzmusik

Jørgen Skov Sørensen vil starte sit arbejde i Hellerup med sin baggrund i det jyske, sin teologiske uddannelse og ni års ledererfaring. Men han vil også lade sig inspirere af sin store passion for jazzmusik.
– I jazz slås tonen og temaet an, og derefter kan der improviseres. Som generalsekretær ser jeg mig selv som orkesterleder. Jeg lægger en linje, hvor der er plads til improvisation og til at gribe muligheder. Verden er meget omskiftelig, derfor skal en organisation som Danmission, der arbejder internationalt, også kunne omstille sig, siger Jørgen Skov Sørensen.

Tidl. missionssekretær

Jørgen Skov Sørensen taler fem sprog, har rejst i 46 af verdens lande og har en tæt og engageret kontakt til både dansk og udenlandsk kirkeliv. I mere end 20 år har han fulgt Danmissions arbejde.
Som nyuddannet var han i fem år ansat som missionssekretær i organisationen, hvor han var en del af ledelsesteamet og bl.a. havde ansvar for internationale partnerskaber. Fra 2005 til 2014 var han en del af Danmissions bestyrelse.

Evangeliet – og frihed for de undertrykte

– Mission er for mig at være til stede blandt mennesker og give det kristne evangelium videre. Men mission er også – som Jesus siger – at forkynde frihed for den fattige og sætte den undertrykte fri. Derfor er det også mission, når Danmission arbejder med rettigheder og fattigdomsbekæmpelse ude i verden, siger Jørgen Skov Sørensen og uddyber:
”For eksempel har Danmission noget helt unikt at byde ind med inden for religionsdialog, forsoning og antiradikalisering. Og det er der stadig større behov for i den verden, vi lever i lige nu,” siger han med henvisning til terrorangrebene i Paris og Beirut inden for de seneste uger.

Det fælles-kirkelige

”Et menneske med både strategisk sans, et venligt væsen, og en god kommunikator, som formår det, som ikke er alle teologer forundt: at kunne fatte sig i korthed – helt ned i haiku-digt-formatet.”
Sådan beskriver biskop Peter Fisher-Møller, der er formand for Danmissions bestyrelse, den kommende generalsekretær.
”Jørgen Skov Sørensen kender folkekirken med dens kvaliteter og udfordringer rigtig godt, samtidig med at han færdes hjemmevant i det økumeniske kirkearbejde både ude og hjemme. Han har et klart blik for Danmissions situation og udviklingsmuligheder,” siger Peter Fischer-Møller.
Jørgen Skov Sørensen afløser Mogens Kjær, der går på pension.