Under loven

s13_TimbuktuTimbukto er et malisk-fransk drama, som modtog to mindre priser (bl.a. den økumeniske jurys pris) på filmfestivalen i Cannes, og den blev nomineret til en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film.

Kidane er beduin eller kvægbonde og lever et fredeligt liv med sin kone og datter. En dag går alt dog helt galt; hans yndlingskalv stikker af og bliver dræbt af en lokal fisker, og stridighederne ender med, at Kidane skyder denne fisker. Dermed begynder dramaet at tage fart, for Timbuktu i Mali er besat af jihadister, som ikke kender andet svar end øje for øje og tand for tand, så Kidane må bøde med sit liv.
Filmen skildrer livet, hvor jihadister og deres Sharia-lovgivning hersker. Det er ikke tilladt at ryge, høre eller spille musik eller sågar spille fodbold. Det grænser til det groteske, når man ser en intens fodboldkamp uden fodbold. Men der er tale om grusom virkelighed, når en kvinde straffes med 2 gange 40 piskeslag for at synge i et rum sammen med andre kvinder og mænd. Grotesk er ordet for mange af de handlinger, som man bliver vidne til, og på den baggrund er det interessant, at Timbuktu delvist er baseret på en virkelig hændelse fra 2012.
Samtidig er filmen også et udtryk for den indbyrdes uenighed, der hersker mellem forskellige grupperinger indenfor islam. Imamen i det tilbagestående samfund forsøger forgæves at værne sig og sine landsbyboere mod den kolonialisme, som jihadisternes indtog medfører. På den måde får vi en interessant diskussion af begrebet jihad. Imamen repræsenterer her en traditionel muslimsk forståelse, hvor jihad deles op i en indre kamp for hellighed og en ydre kamp for renhed/retfærdighed. I denne forståelse er hellig krig først og fremmest et samvittighedsspørgsmål, og dermed bliver den vigtigste kamp kampen for at leve et ret liv overfor Allah. Mens jihadisternes hellige krig rettes mod alle dem udenfor. Dem, som ikke er rettroende muslimer og bærer alle de ydre tegn på dette. Det er et interessant indblik i en verden, som er så langt fra Danmark, som tænkes kan.

Timbuktu (DVD)
97 min.