Flugt til frihed – men hvilken frihed er det?

s13_Flugten_til_frihed”Har potentiale til at gøre verden til et bedre sted at leve” – har en anmelder skrevet om den franske film Loin des Hommes, der på dansk har fået titlen Flugten til frihed.

Det skyldes i høj grad hovedrollen, fransklæreren Daru (overbevisende spillet af Viggo Mortensen), der med sin vel nok lidt katolsk prægede humanistiske indstilling meget modfrivilligt bliver inddraget i en fangetransport ved optakten i 1954 til den algeriske frihedskrig.
Fangen Mohamed er anklaget for mord og har valgt at melde sig selv til fransk domfældelse, fordi han dermed håber at kunne stoppe en ond gengældelses-cirkel. Mordet har han begået, da en fætter vil hugge hans korn – for dermed at forsøge at forhindre, at hans familie (forældre og mindre søskende) skal dø af sult.
Det er med sit eget liv som indsats, at Daru giver sig af sted på vandreturen med Mohamed for at udlevere ham til franskmændene, idet Mohameds fætters familie så i stedet vil efterstræbe og hævne sig på Daru. Undervejs opbygges der mellem de to mænd en dyb sympati for hinanden. Daru ser flere gange Mohamed praktisere sin religion, og mod slutningen af deres vandring sammen giver Mohamed Daru, hvad der må betragtes som en taknemmelighedsgave. De kommer til et sted, hvor vejen deler sig: Den ene fører til byen, hvor fængslet er, den anden ud i ørkenen, hvor nomader holder til. Daru giver Mohamed valget: at tage straffen på sig, eller at flygte til en ukendt fremtid med en ustraffet misgerning i bagagen. Men det, som Daru så siger til Mohamed, da de skal skilles, kan ses som Darus ønske om at give Mohamed noget, han kan komme videre på uanset, hvad han vælger: ”Stol på Skaberen. Han vil passe på dig. Giv til ham, og han vil give til dig. Bed, så skal der gives dig”.
Filmen er (delvist) baseret på en novelle af nobilpristageren Albert Camus. Den franske instruktør og manuskriptforfatter David Oelhoffen har digtet videre på historien, så omkring anden halvdel af filmen – og dermed også Darus afskedssalut – er alene Oelhoffens værk.
Flugten til frihed har vundet adskillige priser, fx den økumeniske filmpris ved Den norske Filmfestival tidligere i år og Interfilm-prisen ved Filmfestivalen i Venedig i 2014 (Interfilm er en international kirkelig filmorganisation). Interfilm-juryen begrundede prisen bl.a. med, at ”den historie, David Oelhoffen fortæller, er et opråb om (..) anerkendelse af den anden som vor næste.”

Flugten til frihed (DVD) • 97 min.