De 33: Gud var med os

s15_The 33Filmen om den mirakuløse redning i 2010 af 33 chilenske minearbejdere er absolut seværdig.

The 33 – De 33: Filmen, der fortæller historien om de 33 chilenske minearbejdere, som i 2010 blev levende begravet 700 meter under jorden og helt mirakuløst reddet efter 69 dage i jordens dyb, er kommet på dvd.

Det er selvfølgelig ikke overraskende at se en chilensk minearbejder gøre korsets tegn, for de fleste af dem er katolikker, for hvem Gud er en virkelighed, men det er alligevel med den viden, man har, når man ser filmen, stærkt at være vidne til, at mange af minearbejderne gør korsets tegn, lige inden de kører ned i mørket for få timer senere at opleve guld- og kobberminens kollaps.
Det er den 5. august 2010, og alle de 33, der er i minen, da det sker, samles i sikkerhedsrummet for blot at konstatere, at der slet ikke er de lægemidler og nødrationer, der burde være. Der er kun dystre udsigter for dem, for de vil næppe kunne reddes, fordi de er så dybt nede, og mineselskabet vil sikkert kun give dem tre dage og så sætte en gravsten op til minde om dem. Men der er to mænd, der vil det anderledes: Nede i minen er det Mario Sepulveda (spillet af Antonio Banderas), oppe på jorden er det mine-ministeren Laurence Golborne (Rodrigo Santoro). Mario nægter at tro på, at det er slut, og vil mineselskabet ikke gøre noget for at få dem gravet ud, så vil deres familier! Og for Laurence bliver det hurtigt en virkelig hjertesag at gøre alt for at redde dem.

Troen har betydning

Men efter 17 dage uden udsigt til redning og med et dagligt minimalt måltid deler de 33 den sidste dåse tun for derefter for de flestes vedkommende at lægge sig til at dø. Det er en af filmens mest gribende scener; den viser noget af det, der betyder mere end alt andet: forligelse og sammenhold, hvor kun døden venter – og i noget, der ligner en drømmesekvens her, hvor de er på vej mod ”den lange søvn”, følger nogle øjeblikke, hvor de bliver vartet op med deres yndlingsretter af kvinder, der på den ene eller anden måde står dem nær. De lægger sig og beder Fadervor – og så sker miraklet: boret oppefra bryder igennem til dem!
Det fremgår ikke så tydeligt af filmen, hvor meget troen egentlig betyder for dem, og den viser heller ikke, at langt de fleste som det første falder på knæ og takker Gud, da de er blevet reddet. Men den ”afskedshilsen”, Mario skriver på væggen nede i minen, ser vi: ”Her boede 33 minearbejdere fra 5. august til 13. oktober 2010. Gud var med os.”
The 33 er mere end noget andet en bevægende film – en film om håb og tro, der trodser alt, om, at bøn til Gud ikke er formålsløst, og om, hvordan broderkærlighed kan udvikle sig: de allersidste billeder viser de 33 ”i dag”, de omtaler stadig hinanden som ”brødre”.

The 33 (DVD) • 126 min.