Prioritér stilhed i julemåneden

Af Iben Thranholm Cand. teol., journalist og samfundsdebattør
Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

I adventstiden tager de fleste danskere forskud på julens glæder. Vi går til julefrokoster med bugnende buffeter, øl og snaps i stride strømme, julemarkeder med gløgg og æbleskiver, julepynt, indkøb af gaver, sløjfer, bånd, glimmer, glitter og julemusik. December måned består af et væld af arrangementer, som der skal god planlægning til at nå. Julemåneden er nok den mest fortravlede måned på året.

Jagten på den helt rigtige jul stresser også. Særligt forventningerne til en selv om det perfekt pyntede hjem og julebord, hvor familien samles i skøn forening. Julen kan næsten føles som en eksamen hvert år i det danske begreb om hygge.
Hvis man gerne vil lette sig selv for forventningspresset og sænke aktivitetsniveauet en smule, kan det være en god idé at prøve at finde tilbage den form for jul, som kristne holdt, før forbrugsfesten fik overtaget for mange i julen.
Det, som traditionelt set er adventstidens mening, er glæden ved den tålmodige forventning om noget helligt. Glæden ved at kunne blive velsignet midt i den mørkeste tid på året.
Når kirkens bånd på adventskransen altid har farven lilla, er det fordi advent oprindelig var en faste- og bodstid. Man spiste derfor også fisk, ikke gås, and eller flæskesteg juleaften, fordi man afstår fra kød under fasten.
Fasten handler om at tømme sig for noget for at gøre mere plads til Gud. Forsagelse behøver ikke kun at handle om at afstå fra mad og drikke – det vil nok være svært for mange, sådan som vi fejrer jul i Danmark – men også om at skære ned på aktiviteter. I stedet for at styrte rundt fra den ene fest til den anden, kan man prioritere at sætte tid af til stilhed.
Man kan beslutte sig for at gå i kirke alle fire adventssøndage. Det giver en times fred, hvor man ikke skal forholde sig til juleræset, men finde ind til den indre fred og bare tage imod det, som evangeliet fortæller, og som kulminerer med juleevangeliet.
Adventstiden handler om at gøre sig parat til at modtage Gud selv for at opnå en tæt forening og fortrolighed med ham. Det megen jule-hurlumhej giver nok en kortvarig glæde, men glæden ved at modtage det hellige tilfredsstiller vores dybeste behov som mennesker på lang sigt. At vælge en stille stund til fordel for et julearrangement er således ikke spild af tid, men den bedste julegave du kan give dig selv.
Glædelig jul.