Tøv ikke med at tale om din tro i det nye år

Af Iben Thranholm Cand. teol., journalist og samfundsdebattør
Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Lige før jul havde Aftenshowet på DR et indslag om, hvordan vi danskere har det med det, som ligger grund for julen, kristendommen.

Oplægget gik på, at det ofte er decideret pinligt at sige, at man er kristen. Udlandsredaktør på Berlingske Anna Libak, der var gæst, sagde, at man vanskeligt kan forestille sig noget mere taberagtigt end at sige, man er kristen, i et land som Danmark. Engang var hun faldet i snak med nogle naboer på vej til højmesse, og da hun sagde, at hun måtte løbe, da hun skulle i kirke, krøllede deres ansigter sig sammen. Derfor ville hun ikke anbefale folk at være åbne om deres kristne tro, hvis de ville bevare den gode stemning ved middagsbordet.
Det ville en af indslagets andre gæster, debattøren Mads ”Blærerøv” Christensen, derimod godt være med til, selvom han var klar over, at det bestemt ikke er chikt at skilte med at være kristen. Men for et par år siden havde han mødt Gud og siger derfor nu ja. Ganske vist tøvende, som han forklarede, men alligevel et klart ja.
Men hvorfor er det ikke chikt at være kristen? spurgte vært Lise Rønne.
Det bliver det af sig selv nu, svarede Mads Christensen overraskende og fortsatte: ”Verden er i opløsning, bekend kulør. Man kan også være en slags politisk kristen. Alt det vi tror på, er under pres udefra, fra andre religioner. Vi har vænnet os af med at kæmpe for noget som helst. Jeg er ikke bange for at sige, at jeg bekender kulør. Jeg står her”, slog den kendte debattør fast.
Mange troende fortæller mig, at de har det som Anna Libak, eller i hvert fald kender til følelsen at blive gjort til skamme, latterliggjort eller betragtet som mindre begavet, når de taler om deres tro. Det er en bekymrende og trist udvikling. Hvis det lykkes den efterhånden altdominerende politiske korrekthed at lukke munden på kristne, er vi tilbage i Romerriget, hvor kristne kommunikerede gennem hemmelige tegn, fordi det var for farligt at tale åbent om troen. Mads Christensen har ret i, at der brug for at bekende kulør med den politiske situation som ikke bare Danmark, men hele Europa befinder sig i. Vi har vænnet os til ikke at kæmpe for noget. Lad os bruge det nye år på at gå imod den tendens.
Tøv ikke med at tale om din tro.
Godt Nytår!