Anglikanerne suspenderer USAs Episcopal Church

Som leder af Den anglikanske Kirke var ærkebiskop Justin Welby vært for ”Primates Meeting” i Canterbury.
Som leder af Den anglikanske Kirke var ærkebiskop Justin Welby vært for ”Primates Meeting” i Canterbury.

Anglikanerne har suspenderet de episkopale, fordi de accepterer homofile ægteskaber.

38 ledere for verdens 88 millioner anglikanere har i sidste uge suspenderet USAs episkopale kirke for dens accept af homofile ægteskaber.

Meddelelsen kom under de anglikanske lederes møde, Primates Meeting, hos ærkebiskoppen af Canterbury sidste torsdag.
– Kirkens traditionelle lære ud fra Skriftens ord stadfæster, at ægteskabet er en trofast, livslang forening af en mand og en kvinde, fastslog kirkelederne.
Den seneste udvikling i den episkopale kirke er ”en fundamental afvigelse fra den tro og lære, som flertallet i vore distrikter har”, hedder det i dokumentet fra kirkemødet.

Ude i tre år

Kirkelederne understregede, at de trods alle ønsker om at bevare kirkens enhed alligevel må suspendere den episkopale kirke på grund af holdningen til homoseksualitet. I første omgang er der dog tale om en treårig suspension.
De næste tre år vil den episkopale kirke ikke længere kunne repræsentere den anglikanske kirke i økumeniske og tværreligiøse sammenhænge. De vil heller ikke kunne vælges til internationale komiteer og har ikke stemmeret i lærespørgsmål i den anglikanske kirkes sammenhænge.
Uenighed mellem de teologisk konservative og de mere liberale kræfter har delt den anglikanske kirke på verdensplan gennem flere år. Ikke mindst ordinationen i USA af den åbent homofile biskop, Gene Robinson, i 2003 førte til stor splittelse i kirken.

Ærkebiskop Stanley Ntagali  (Uganda) udvandrede i protest mod at den episkopale kirke ikke blev helt ekskluderet.
Ærkebiskop Stanley Ntagali
(Uganda) udvandrede i protest mod at den episkopale kirke ikke blev helt ekskluderet.
Uganda-biskop udvandret

For Ugandas anglikanske ærkebiskop, Stanley Ntagali, var suspenderingen af den episkopale kirke dog ikke radikal nok.
Selv om Primates Meeting foregår for lukkede døre, har Stanley Ntagali ifølge Christian Today offentliggjort en udtalelse fra sidste tirsdag. Her opfordrer han den episkopale kirke til frivilligt at trække sig fra møder i den anglikanske kirke ”indtil de har angret deres beslutning, som har flænget stoffet i det anglikanske fællesskab på dybeste niveau”.
Den episkopale kirke ville dog ikke efterkomme hans opfordring. Derfor forlod den ugandesiske ærkebiskop mødet i Canterbury.
Stanley Ntagali udtalte, at hans samvittighed var ren – og at hans kirke ikke forlader det anglikanske fællesskab. Men det fællesskab inkluderer ikke de kirker, som er kompromitterede af liberale holdninger til homoseksualitet, understreger han.

Syd går i rette med Nord

”Sammen med vore GAFCON Provincer (The Global Anglican Future Conference, en konference for konservative anglikanske biskopper i Jerusalem i 2008. red.) og andre i det globale syd, udgør vi det anglikanske fællesskab, og fremtiden er lys. Døren er åben for alle, som ønsker fællesskab med en fælles basis i vores historiske, bibelske tro. Det var den som Ugandas martyrer, ærkebiskop James Hanninton og ærkebiskop Janani Luwum og mange andre fra hele verden er døde for”, fastslog Stanley Ntagali.
Unganderens udvandring har sandsynligvis hindret en masseudvandring af konservative kirkeledere. Herefter fortsatte forhandlingerne om at finde en løsere form for tilknytning, som trods alt kan holde det anglikanske fællesskab sammen.
– Forskellen mellem vore samfund og kulturer foruden den fart, hvormed kulturen ændrer sig i den nordlige del af verden, kan friste til at skille os som kristne. Men Skriftens befaling, Jesu bøn, kirkens tradition og vores teologiske forståelse tilskynder til enhed.
En anglikansk familie fra det 21. århundrede må have plads til dyb uenighed og endda til gensidig kritik, så længe vi sammen er tro mod Jesu Kristi åbenbaring, sagde ærkebiskop Justin Welby.

Kritik af kirken i Canada

Ifølge det konservative medie Anglican Ink har der været ønsker om også at suspendere den liberale Anglican Church of Canada.
Den canadiske ærkebiskop Fred Hiltz har nemlig udtalt, at også hans kirke er i færd med at indføre ritualer for homofile vielser.