Lidt tættere på Pave Frans?

s9_Pave Frans_forandring og håbEn ny bog om Pave Frans giver et indblik i pavens baggrund, men når ikke i dybden med hans spiritualitet og teologi.

Jimmy Burns har med sin bog ”Pave Frans. Forandring og håb” tegnet et bredt og solidt baggrundstæppe til forståelse af pave Frans.

Men håber man på en bog, der går i dybden med Frans´ spiritualitet og teoloig, bliver man skuffet. I stedet får man en grundig indføring i alt fra argentinsk historie til Ignatius af Loyolas liv (stifteren af jesuiterordenen, som pave Frans tilhører).

Alt dette fylder uforholdsmæssigt meget i forhold til den plads, der levnes på at portrættere pave Frans. Alligevel har forfatteren en pointe. Hele denne kontekst er nemlig væsentlig for fuldt ud at forstå, hvad der har formet pave Frans og gjort ham til den, han er.

Katolsk, liberal forfatter

Jimmy Burns er selv katolik, men det skinner igennem, at han tilhører den mere liberale del af Den katolske Kirke, og selvom bogen udmærker sig ved sin grundighed og store viden, har den et stænk af noget, der minder om det, man finder i den kulørte presse, i hvert fald hvad temavalg angår.

Men på trods af dette er der ingen tvivl om, at forfatteren nærer sympati både for pave Frans, Den katolske Kirke og ikke mindst jesuiterordenen, hos hvem han selv har fået en del af sin skolegang.

Afbalanceret og nuanceret fremstilling

Men bogens temaer er stærkt præget af det, som har været og er interessant i den brede offentlighed: konspirationsteorier i forbindelse med pavevalget, pædofiliskandaler, Vatikanets bank, Frans´ relation til det argentinske regime og til befrielsesteologien og kirkens forhold bl.a. til homofile og kvindelige præster.
Forfatterens fremstilling er imidlertid afbalanceret og nuanceret og er bestemt værd at læse, hvis man har behov for hjælp til at finde hoved og hale i de rygter, som ikke mindst lige efter pavevalget florerede bl.a. om pave Frans rolle i forbindelse med militærjuntaens forbrydelser.

Det gælder fx historien om de to jesuiterpræster, Orlando Yorio og Francisco Jalics, der blev arresteret af militærjuntaen og sad fanget i måneder, inden de endelig blev løsladte, og hvor den ene anklagede den kommende pave for ikke blot at have forholdt sig passivt, men endda have bakket op om arrestationen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men selvom man bestemt ikke skal lukke øjnene for nogle af disse kritikpunkter, kan det være lidt trættende, at disse sensationshistorier tilsyneladende er det eneste, man kan fortælle om Den katolske Kirke.
Bogen er først og fremmest politisk, men den kunne have vundet ved tydeligere at have portrætteret paven som åndeligt overhoved, som det til dels sker i kapitlerne ”Magt og slumkvarter” og ”Første stop Brasilien”.

Jimmy Burns: Pave Frans
– Forandring og håb
393 sider • 299,95 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag