Sayed blev forsøgt myrdet – nu hjælper han forfølgerne

Samuel Nymann Eriksen assisterer med uddeling af nødhjælp. Fotos: Dansk Europamission.
Samuel Nymann Eriksen assisterer med uddeling af nødhjælp. Fotos: Dansk Europamission.

Han må flygte, fordi han er kristen. Men fjenderne forfølges af IS og har brug for nødhjælp.

Omkring hver tredje måned må Sayed*, hans hustru og deres fire børn flytte til en ny lejlighed på grund af trusler mod familien.

Årsagen er, at Sayed og hans familie er konverteret til den kristne tro – og det opfattes som forræderi imod deres stamme. To gange har Sayed været udsat for drabsforsøg.
Familien betaler således en meget høj pris for at tro på Jesus – men man sporer ingen tristesse eller modløshed hos dem.
Jeg besøgte dem i deres nuværende lejlighed, og Sayed og hans hustru udstråler glæde, deres blikke er varme, og børnene ser ud til at være meget harmoniske, idet de skiftevis leger og skiftevis sidder i stuen sammen med gæsterne. Det er ikke til at forstå, når man ved, hvilket pres de lever under.

Sayeds historie

For flere år siden blev Sayed kristen. Han tilhører en af de mest magtfulde familier i stammen, så hans omvendelse vakte stor opsigt. Han blev udstødt fra sin stamme og har levet på flugt lige siden.
I hemmelighed hjælper hans far ham dog, eksempelvis ved at fortælle, når et drabsforsøg er under opsejling, så han og familien kan nå at flygte i tide.

Det er madpakker som disse, Sayed uddeler til sin stamme.
Det er madpakker som disse, Sayed uddeler til sin stamme.
IS gav os vores bedste tid

Islamisk Stats fremmarch i august 2015 betød dog paradoksalt nok, at hans situation blev forbedret. Stammen, som havde forfulgt Sayed, blev nu forfulgt af IS og fik desperat brug for nødhjælp.
Med støtte fra blandt andet Dansk Europamissions givere kunne Sayed og hans team nu dele nødhjælp ud til de mennesker, der havde forfulgt dem. Nødhjælpen bliver dermed et meget praktisk vidnesbyrd om, hvordan konvertitterne har tilgivet deres forfølgere – en tilgivelse som peger hen på den tilgivelse, resten af stammen kan få ved tro på Jesus.

Hvad tror de kristne?

Stammen har nu fået et mere positivt syn på kristne, og nogle begynder at stille spørgsmål om, hvad den kristne tro går ud på.
Senere på eftermiddagen, samme dag som jeg besøger familien, får de endda besøg af hustruens forældre. Det er en glædens dag. Det er første gang i mange år – og et tegn på tilnærmelse, efter at forældrene har set, hvordan deres stamme fik hjælp af kristne, da IS drev dem på flugt og ud i den dybeste nød.
Hvornår mon familien skal flytte igen? Jeg ved det ikke, men inden vi går, beder vi sammen, og man fornemmer Helligåndens nærvær – og mærker, at det er her, familien finder styrken til at stå prøvelserne igennem.

*Af sikkerhedshensyn er navnet ændret.