Selv bageren fastede

s3_DSC01119_eksklusiv
Tre af café-medarbejderne, som fastede. Fra venstre er det cafébestyrer Mette Østergaard, dernæst Christina og Ole.

FASTELAVN: Fire kolleger i Café Morgenstjernen besluttede at faste i tre uger for at overvinde kødet og opleve gennembrud på nogle områder.

Ole Christensen tabte 5 kilo, da han i januar fastede i tre uger sammen med sine kolleger. Men det var noget af et offer. Han er nemlig bager og undgik i den periode endda at prøvesmage de lækkerier, han tryllede frem til caféens gæster.

– Jeg har tidligere prøvet at faste, men det mislykkedes for mig, fordi jeg fik abstinenser af mangel på den koffein, der er i kaffen, fortæller han.
– Jeg fik det rigtig skidt, endda i mine ben. Jeg sad på sengekanten og rystede, en aften da mine kone Zane kom hjem.
– Så tag da en kop kaffe, sagde hun. Det gjorde jeg så, og kort efter var alting igen i orden.
Men det viste mig, at jeg var blevet for afhængig af al den kaffe, jeg drak. Så jeg besluttede at trappe ned, før jeg igen forsøgte at faste. Og så lykkedes det, fortæller Ole. Hans kone Zane fastede også i de tre uger. Hun hjælper også i caféen, men er til daglig organist i Sdr. Stenderup Kirke.

Daniels faste

– Jeg blev inspireret af en kirke i USA, Free Chapel, hvor hele menigheden hvert år faster i tre uger, fortæller Mette, som har fastet mange gange.
– Det skal siges, at det ikke er en total faste. Det er en såkaldt Daniels faste, hvor man spiser frugt og grøntsager og vand. Men ikke noget med kød og kager, eller kaffe og alkohol.
Man kalder den Daniels faste, fordi Daniel fra Bibelen fastede i tre uger, mens han ventede på svar på sin bøn. Daniel spiste ikke kød, og han spiste heller ikke sødt brød, kan man læse ud af teksten.
Så man behøver ikke at være sulten, selvom man faster. Det er værst i starten, så indstiller kroppen sig efter det. Det er de første dage, man kæmper med, hvad man har lyst til. Derefter går ugerne bare. Når fasten er forbi, har man ligefrem lyst til at fortsætte, fordi man mærker, at det er godt for kroppen at få renset ud i affaldsstofferne, fedtet og sukkeret. Cellerne bliver ligesom nulstillede. Kroppen kommer i ballance. Men det er vigtigt at stoppe til den aftalte tid.

Zane Christensen var også med i den 3 uger lange faste.
Zane Christensen var også med i den 3 uger lange faste.
Ikke en slankekur

– Men er det på grund af sundheden, at man skal faste?
– Nej. Faste er ikke det samme som en slankekur. Man skal ikke bare faste for at blive slankere, men for at sætte Gud på førstepladsen og få et gennembrud i sit liv, siger Mette Østergaard.
Hun har rent faktisk tabt 9 kilo, da hun her i januar fastede sammen med de to kolleger.
– Jeg har ikke noget imod at tabe mig, for jeg havde spist godt i julen. Men det vigtigste for mig er den åndelige side.
– I flere år har et bestemt bibelord været en ledetråd for mig: Søg først Guds rige og hans retfærdighed, så skal alt det andet gives jer i tilgift. (Mattæus-evangeliet 6, 33).
Derfor bruger jeg en time hver morgen til bøn og bibellæsning. Og afsætter de første tre uger af året til faste.
– Men er det ikke hårdt at skulle undvære al den gode mad?
– Jo, det er da også et offer. Man giver bevidst afkald på noget. Det kan være mad eller kaffe eller sukker. Men man skal ikke gøre det for sin egen skyld, ligesom i en slankekur. Når man faster, er det et offer til Gud.
Derfor skal man heller ikke bare sulte sig selv, mens man lever helt som man plejer. Man skal afsætte tid også til at være sammen med Gud.
Jeg tænker på fasten som et løfte, man giver til Gud. Og som man derfor vil gøre meget for at holde.

Begynde langsomt

– Kan man ikke overdrive?
– Jo. Man skal altid sørge for at få væske nok. Og hvis man ikke har prøvet at faste før, skal man måske nøjes med et par dage i starten.
En total faste skal man ikke bare kaste sig ud i, men en Daniels-faste er aldrig farlig. For man får vand og grøntsager.
Man skal også passe på ikke at ”overfaste”, når man har fastet lang tid. Kroppen vænner sig nemlig til, at der ikke kommer noget mad, og så kan man næsten glemme at tage føde til sig, siger Mette, som selv kom til at overfaste nogle dage.
Ole supplerer ude fra køkkenet, hvor han er i gang med at ælte boller: – Man må højest total-faste i tre dage. Hvis man gør det i syv dage, så dør man!

Faste fra slik

For Christina var det med at faste helt nyt. Men hun havde nogle ting, hun gerne ville overvinde, så hun gik med på en delvis faste:
– Jeg skulle prøve at faste fra sukker og slik, som jeg plejer at spise hver aften, når jeg ser fjernsyn. Desuden har jeg et problem med, at jeg spiller for meget spil på min telefon. Begge dele ville jeg gerne lade være med, fortæller Christina.
– Hvordan gik det så?
– Det gik godt med sukker og slik. Det kunne jeg godt holde mig fra i de 21 dage, og jeg fik det meget bedre i kroppen. Jeg følte mere ro indeni.
Men det var værre med spil. Jeg bruger spillet til at få ro på tankerne. Jeg brugte spil til at geare ned, inden jeg skulle sove.
– Er det spil, der pumper adrenalinet ud i kroppen?
– Nej. Jeg skal bare passe en bondegård, griner Christina.
– Fik du andet ud af det?
– Ja, jeg følte, at jeg fik nogle klare beroligende tanker, bl.a. om mine børn. Jeg havde også en sjov oplevelse. Min datter ville gerne klædes ud som Mini Mouse. Da jeg gik på gågaden, fik jeg en mærkelig indskydelse til at gå ind i en genbrugsbutik, som jeg ikke normalt gad besøge. Og her hang Mini Mouse i præcis min datters størrelse! fortæller Christina, som er enlig mor til to børn.

Farvel til kødet

– Idéen med faste er på en måde, at man skal ”dræbe” sit kød. At man skal overvinde sig selv, forklarer Mette.
– Derfor tror jeg, at det for nogle mennesker ville være mere gavnligt at faste fra fjernsyn eller computer i stedet for mad.
Hvis fjernsynet tager for meget af ens tid, og man er blevet afhængig af det, og bliver alt for påvirket af det, så er det nok tid til en faste.
– Skal man faste fra det, man er afhængig af?
– Ja, det er en god idé. Men hvis man er afhængig af noget, som er direkte forkert, så skal man ikke nøjes med at faste fra det, men helt holde op med det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En glemt disciplin

– Mener du, at alle kristne burde faste engang i mellem?
– Jeg synes, det er en glemt disciplin, som virkelig kan give os noget af det, vi mangler.
– Da du fastede for et år siden, oplevede du en helbredelse for kronisk træthedssyndrom. (Se artiklen i Udfordringen uge 1, side 3.) Har du denne gang oplevet svar på bøn?
– Ikke endnu. Inden jeg gik i gang, sagde jeg til Gud, at der var tre ting, jeg fastede for. Tre områder, hvor jeg har brug for et gennembrud.
Men det er ikke altid, man ser gennembruddet straks. Jeg er dog overbevist om, at der kommer resultater. Nogle virkninger vil række helt ind i vores børns og børnebørns liv.
Jeg tror også, at fasten kan gøre, at vi får lettere ved at opfatte, hvad Gud siger, slutter Mette.
Det har været en positiv oplevelse for de fire medarbejdere i caféen at faste samtidigt. Dels har de kunnet styrke hinanden, hvis de blev angrebet at modløshed. Dels har det styrket deres kristne tro.
Café Morgenstjernen indeholder også en helsebutik, hvor de fire medarbejdere sælger sunde varer og rådgiver kunderne – både om ånd, sjæl og krop.
Butikken er netop i denne uge kommet på internettet som Morgenstjernen.dk.