Megakirkepræst afsat af Kinas regering

s11_yuese
Pastor Gu Yuese protesterede mod myndighedernes fjernelse af kors fra Kinas kirker. Det var derfor, han blev afsat, mener flere menneskeretsorganisationer.

Det er en straf, fordi han protesterede mod regeringens fjernelse af kirkernes kors, mener menneskeretsorganisationer.
Præsten i Kinas største kirke er blevet fjernet fra sin post af regeringen.

Pastor Gu Yuese var præst i den regerings-kontrollerede Chongyi Church i Hangzhou, hvor 10.000 samles hver uge, skriver Christian Today.
Gu Yuese, som var seniorpræst i kirken, blev afsat af Tre-selv-bevægelsen (the Three-Self Patriotic Movement og the China Christian Council (CCC). De to organisationer skriver i en fælles udtalelse: ”Formanden for provinsens Chinese Christian Council, Gu Yuese, vil fremover ikke længere arbejde som pastor for Chongyi Church i Hangzhou.”
Ifølge flere menneskeretsorganisationer, heriblandt China Aid, er fjernelsen af pastor Gu Yuese en overtrædelse af religionsfriheden. Mange ser det som en hævnaktion, fordi præsten har protesteret mod regeringens fjernelse af kors fra kirker og andre bygninger.
For fremskridtets skyld?
Men de to organisationer fastholder, at fjernelsen af Gu Yuese tjener et godt formål.
Gu blev fjernet, så ”Kina kan bevæge sig et skridt nærmere reel selvbestemmelse og styring af kirkens forhold gennem de to kristne organisationer i Hangzhou. Det vil styrke en normal rotation af kirkernes ledere og rette op på forholdet mellem provinsen og de to kommunale kristne organisationer”, skriver Tre-selv-bevægelsen og China Christian Council.

Vil tjene under nye former

– Uanset hvordan situationen bliver herefter, vil vi fortsat tjene Chongyi Church, medmindre Herren selv leder os til noget andet! Selvfølgelig bliver formen anderledes, men vores kærlighed til Herren og hans folk vil aldrig ændres, for vi er hans tjenere! Gud ske tak! skriver pastor Gu og hustruen Zhou Lian Mei.
Parret fortsætter: ”Vi føler mere og mere Guds gode hensigter i denne storm. Den vil fjerne alt det urene i vores team og tvinge os til at have en renere kærlighed til Herren og til andre mennesker”.
Gu vil blive efterfulgt af pastor Zhang Zhongcheng, som er næstformand i Hangzhou Chinese Christian TSPM Committee.
Den kinesiske regering har forsøgt at begrænse kristendommen i landet. Det har blandt andet ført til fjernelse af kors fra hundredvis af kirker, ødelæggelse af kirker og arrestation af præster.

s11_25849-China-church-facebook.800wUndersøges for korruption

11 dage efter at pastor Gu Yuese blev afsat, har politiet indledt en undersøgelse for misbrug af pengemidler, skriver South China Morning Post.
– Vi er dybt chokerede og fyldt med beklagelse, udtaler præstens modstandere i det regeringsstøttede Hangzhou Christian Council i forbindelse med undersøgelsen mod Gu Yuese. De tilføjer, at undersøgelsen er et resultat af præstens ”personlige handlinger”.

Skoleeksemplet på kinesisk ”religionsfrihed”

Pastor Gu Yuese har tidligere ofte modtaget internationale gæster og har vist sig ved arrangementer relateret til regeringen. Men hans status ændrede sig, da han protesterede mod den regeringskampagne, der har fjernet kors fra flere hundrede kirker og jævnet snesevis af kirker med jorden.
”Ironisk nok var han nærmest ophøjet til en status som en slags poster boy for regeringen, når det gjaldt om at vise, at Kina har religionsfrihed”, forklarer Bob Fu fra ChinaAid.