Enestående holocaust værk

s15_Vi græd uden tårer
Gideon Greif – Vi græd uden tårer 496 sider • 300 kr. • Informations Forlag

“Vi græd uden tårer” er et enestående bidrag til holocaust historien. Her læser man i hårrejsende, rystende detaljer, hvordan jøder under 2. Verdenskrig i Auschwitz-Birkenau blev ført direkte fra togtransport til selektion mellem at leve eller dø, dernæst afklædningsrum, gaskamre og krematorier eller brændt i lig gruber eller skudt.

De, der skulle ekspedere jøderne ind i døden, var selv jøder. Det var unge stærke mænd udvalgt til et særligt drabshold, deraf navnet Sonderkommando. De blev selv løbende myrdet, da nazisterne ønskede at slette alle spor, og kun ganske få har nærmest mirakuløst overlevet. Forinden havde flere af dem skrevet deres vidnesbyrd og gravet det ned i jorden. De ville sikre sig, at eftertiden forstod sandheden om den ufattelige tragedie. I bogens syv interviews fortæller overlevende fra Sonderkommando, at deres første møde med det nye barske udryddelsesarbejde under tvang var dybt chokerende, og hvordan de gradvis tabte evnen til at være almindelige mennesker og derfor ”græd uden tårer”.

Moralske dilemmaer i barbariet

Greif beskriver, hvad Sonderkommando gik ud på og den komplicerede følelsesmæssige tabuisering af emnet. Flere af de overlevende fra Sonderkommando har været mærket for livet og har lidt under livslang fortielse. De har ikke ønsket at stå frem, da det ville være følelsesmæssigt belastende og yderst problematisk i forhold til andre holocaust overlevede, at de som jøder blev tvunget til at medvirke til jødernes likvidering. Derfor har Greif måttet bruge megen overtalelse for at få dem til at lade sig interviewe samtidig med, at eftertiden har udvist mere forståelse.
Det er svært at forstå ondskaben i alle dens djævelske detaljer, for udover nazismens ideologi med at udrydde jøder, så vidner denne bog – såvel som flere andre om holocaust– om den meningsløse, vilkårlige og næsten tøjlesløse ondskab i kz-lejrene. Netop det at jøder, inkl. meget ortodokse, blev tvunget til at myrde egne trosfæller viser et af ondskabens mange nedrige ansigter.

Vi græd uden tårer er oprindelig skrevet på hebraisk. Den danske udgave, som først udkom i 2010, er genoptrykt af Informations Forlag. Den er fint oversat af Tom Havemann ud fra den engelske (2005) og tyske udgave (1995). Som e-bog (dansk eller engelsk) er den dyr, og de mange billeder og illustrationer ses bedst på papir.

Gideon Greif – Vi græd uden tårer
496 sider • 300 kr. • Informations Forlag