Påsken betyder at livet ikke slutter her
– Vi skal opstå igen, siger graver Peter Lanting.
”Gensyn er vort Haab og vor Tro”, står der på gravstenen for et kristent ægtepar på Hjerndrup kirkegård.
– I Holland taler vi ikke så meget om, at vi skal kende hinanden i himlen. Det vigtigste er, at vi skal opstå.
Men jeg ved godt, at mange mennesker har oplevet at se noget, som tyder på at vi skal genkende hinanden, siger Peter Lanting.
Han er opvokset i den hollandske reformerte kirke, men arbejder nu som graver og kirketjener i Hjerndrup ved Christiansfeld.
Den gode Fredag
De reformerte kristne i Hollands ”bibelbælte” går tit i kirke mere end én gang hver søndag. Men de har ikke så mange gudstjenester i påsken.
– Vi kender ikke til helligdage som Skærtorsdag og Langfredag. Påskeugens første gudstjeneste foregår fredag aften.
I Danmark taler vi om Langfredag, fordi det er en sorgens dag – den dag, hvor Jesus døde. Men i Holland kalder vi den ”Gode Fredag”, fordi Jesus gav sit liv for os, så vi kan få det evige liv.
Samtidig minder Langfredag os om, at det ikke er en selvfølge, at vi kommer i himlen. Det kostede Jesus livet. Men vi får adgang til himlen, når vi tror på ham. Det er det allervigtigste for mig, forklarer graveren.
En rigtig begravelse
Blandt reformerte kristne i Holland foretrækker man kistebegravelser frem for kremering.
– Vi ved ikke så meget om opstandelsen. Det er Guds sag, hvordan det kommer til at foregå. Og vi tror også, at Gud kan lade folk opstå, hvis de af en eller anden grund ikke bliver begravet. Men vi foretrækker de almindelige begravelser, fordi Jesus blev begravet, slutter Peter Lanting, som har været graver i Hjerndrup de sidste fem år.