25 års jubilæum på Sdr. Bork Efterskole

Forstander Brian Jørgensen
Forstander Brian Jørgensen

Sdr. Bork Efterskole nord for Esbjerg fejrer i år 25 års jubilæum.

Skolen ledes i det daglige af forstander Brian Friis Jørgensen, der har været ansat på efterskolen i 21 ud af de 25 år.
Brian F. Jørgensen blev som nyuddannet lærer ansat på efterskolen, og for et år siden blev han ansat som forstander efter en periode som konstitueret i stillingen.
Skolen startede i 1990 og henvender sig til unge, der har behov for anderledes undervisningsrammer og unge, der har brug for ny inspiration i en tryg og struktureret hverdag.
Skolen blev grundlagt af Hansa og Niels Vestergård, der i sin tid fik visionen om at starte skolen.
I sin tid før efterskolens start, fik Niels kontakt til unge drenge, der havde det svært i folkeskolen. De fik lov til at engagere sig i praktisk arbejde og fik ansvar og pligter.
Dette satte en positiv udvikling i gang, som drengene senere byggede familier og karrierer på.
Det var her Niels fik tankerne om at skabe en efterskole, som henvendte sig til elever med særlige behov.
– Eleverne kan have problemer med lav selvtillid, lav selvværd og problemer med det sociale. Det er vores syn som kristen skole, at vi ved, at Gud har andre tanker for os. Det er vores omdrejningspunkt, at vi spejder efter det bedste i hinanden, siger Brian Jørgensen.
Undervisning i mindre hold
Efterskolen er en selvejende kristen specialefterskole.
– Vi er en kristen efterskole og vi henvender os til unge både fra forskellige kristne baggrunde, men også til alle de unge, som rigtig meget trænger til en specialefterskole som vores, med anerkendelse, varme og nærvær. Vi beder med de unge og synger sammen. Vi ønsker, at skolens kristne menneskesyn præger hverdagen, både i skoletiden og i fritiden, siger Brian Jørgensen.
Sdr. Bork Efterskole er en eksamensfri skole og har niveaudelt undervisning i mindre hold for pt. 60 elever.
– Der er kun mellem otte og 13 elever i klasselokalerne, så eleverne ikke som i tidligere skoleforløb skal sidde sammen med mange andre, og føle de skal leve op til en masse krav som de ikke magter, siger Brian Jørgensen.
Forstanderen bor i Sdr. Bork by tæt på efterskolen med sin kone Pernille, som også fungerer som daglig koordinator på efterskolen.
Sammen har de 4 børn. Brian og familien er aktive kirkegængere og Brian spiller guitar og er med i musiktjenesten i den frikirke, som de er en del af i Esbjerg.
Som menneske er Brian aktiv og går ikke af vejen for hverken fodbold, mountainbike eller vandsport mm. med de elever som måtte ønske disse fag.
Jubilæet blev markeret lørdag den 30. april, hvor der foruden jubilæumstaler og -hilsner var mulighed for rundvisning på skolen, kaffebord og grillbuffet, hvor en tidligere elev, der nu er slagter, tilberedte helstegt pattegris til flere end 200 gæster.