Caritas: Au-pair piger bør sikres mod udnyttelse

Generalsekretær i Caritas, Jann Sjursen.
Generalsekretær i Caritas, Jann Sjursen.

Au-pair-ordningen bør forbedres, mener Caritas. 

Au pairer skal have stærkere rettigheder, mener Caritas, der kommer med udspillet i forbindelse med konferencen Women Deliver.

– I denne uge, hvor Danmark er vært for Women Deliver, er der ekstra grund til at understrege, at vi har nogle blinde punkter i forhold til kvinders rettigheder i vores eget land, siger Jann Sjursen, generalsekretær for Caritas Danmark, Den Katolske Kirkes humanitære organisation. Caritas arbejder for au pairer gennem Au Pair Network, der informerer og rådgiver au pairer og skaber mødesteder og sociale aktiviteter for målgruppen.
Caritas Danmark slår til lyd for, at au-pair-ordningen afskaffes, og hvis ikke det, så forbedres.
– Au pair-ordningen holder ikke. Der er reelt tale om en ordning, der sikrer billig hushjælp til tidspressede danske familier, der har råd til en au pair.
– Kun i mindre grad kan man tale om kulturudveksling, som er det officielle formål. Ordningen bør principielt set afskaffes og hushjælp i fremtiden tilkøbes på de vilkår, der almindeligvis gælder på arbejdsmarkedet, siger Jann Sjursen.
– Au pairer står i en meget usikker situation, først og fremmest fordi den to-årige opholdstilladelse er knyttet til værtsfamilien. Den skal knyttes til au pairen selv, så man kan vælge en værtsfamilie fra uden frygt for ikke at kunne blive i Danmark, hvis samarbejdet ikke fungerer. Og reglerne i forbindelse med graviditet skal ændres, så au pairerne får bedre mulighed for at planlægge hjemrejse og det fremtidige liv med barnet, siger Jann Sjursen.
Caritas Danmark foreslår desuden, at det er godkendte bureauer, der skal formidle kontakten mellem au pairen og værtsfamilien for bl.a. at undgå, at der bliver betalt penge under bordet for at komme til Danmark.
Endelig vil Caritas have en proces for godkendelse af værtsfamilierne og sænke aldersgrænsen for, hvem der kan være au pair, fra højst 30 til højst 25 år.