Følger drømmen – og kaldet til Grønland

Jytte og Preben Andersen følger Guds kald til Grønland.
Jytte og Preben Andersen følger Guds kald til Grønland.

Jytte og Preben Andersen, Århus, er ansat som bestyrerpar på sømandshjemmet i Sisimiut, der ligger nord for Polarcirklen.

Efter en udsendelsesfest den 30. august i Stjernen – Indre Mission i Århus – og et introduktionsforløb rejser de til Grønland i slutningen af september.
I mange år har de haft lyst til at arbejde sammen – og har tit gjort det ved festserveringer mm. Men efter et besøg i Aasiaat i Grønland, hvor datteren og svigersønnen var volontører, sagde de til hinanden: Det her gør vi engang. Og det er så nu!

Ikke nu, men

Faktisk var de ikke opmærksomme på, at stillingen var ledig. De blev opfordret til at søge, men værgede sig og mente ikke, det var lige nu, når de også havde et barnebarn at nyde herhjemme plus alt det andet, de gerne ville. Alligevel tog de til en uforpligtende samtale hos Sømandsmissionen – derefter fik de deres tre voksne børns opbakning til at sende en ansøgning. Og nu er de så ansat.
”Mærkeligt nok har mange af de møder i missionshuset de seneste måneder handlet om at følge Guds kald. Konkret bliver det en udfordring at få sømandshjemmet til at køre syv dage om ugen, men jeg glæder mig”, siger Preben og kigger på Jytte. Hun tilføjer: ”Vi har eventyrlyst i blodet og ser frem til at møde grønlænderne og nyde den smukke natur.”

Karriereskift til teamwork

Herhjemme har de arbejdet som noget ganske andet. De tager i den grad nogle karriereskift, men som de siger, så kan de sagtens bruge elementer fra deres gamle job. Jytte er sygeplejerske og Preben IT-programmør. Omsorgen for medmennesket, servicen for kunden, administrationen af sømandshjemmet med god og tydelig kommunikation – det kræver alt sammen et bestyrerpar med en pallette af både kompetencer, menneskelig indsigt og en personlig kristen livsholdning.
”Jeg tror, det første år går med at sætte os ind i tingene og finde ud af, hvordan vi skaber de bedste forhold for kunder og medarbejdere. Jeg har da sommerfugle i maven, men vi føler, at det er det rette”, siger Jytte.
”Ja, vi føler, at tingene har lagt sig til rette, og vi tror på, at vi er rustet til opgaven”, tilføjer Preben.
Parret er enige om, at den største udfordring bliver savnet af familien. Desuden er de ydmyge overfor opgaven, og er især opmærksomme på medarbejdere og volontører i Sisimiut. At sømandshjemmet skal være et godt sted at arbejde, og at volontørerne skal have samlede fridage, så de kan opleve noget sammen og nyde opholdet i Grønland. Stemningen på stedet smitter af på gæsterne, mener de.