Postforlig rammer Kristeligt Dagblad

Folketingets partier har indgået et forlig, som betyder at Post Danmark fra 1. januar kun skal levere B-post, som fremover kan tage op til 5 dage – idet postvæsnet skal skal levere post fire dage om ugen.

De fleste aviser – herunder Udfordringen – er gået over til Bladkompagniet for at opnå billigere levering.
Men en af de aviser, der udelukkende benytter sig af Post Danmark i dag, er Kristeligt Dagblad. Og her lægger chefredaktør Erik Bjerager heller ikke skjul på, at postforliget får den konsekvens, at avisen må skifte distributør.
Han understreger, at der i dag er mellem fem og ti procent af husstandene i især yderområderne, som kun Post Danmark betjener, og som derfor kan få svært ved at få den daglige avis fremover.
”Jeg synes, at det er uforståeligt, at en regering, som har gjort det til sin særlige opgave at forsvare udkantsdanmark, vil gøre det utroligt svært at bo i yderområderne og holde avis,” siger han til Danske Medier.
– Men det er vel rimeligt nok, at politikerne handler, når man kan se, at folk ikke længere bruger den fysiske post som før?
”Det er det selvfølgelig, men så kan man jo sige, at vi har en stat og en offentlig sektor i Danmark, som driver digitaliseringen frem med en sådan hast, at der er samfundsgrupper, som ikke kan følge med,” siger han.
”Og det er jo blandt andet den voldsomme digitalisering, der har gjort, at posten har fået store problemer, fordi der så ikke længere er nok breve at gå rundt med,” siger Erik Bjerager fra Kristeligt Dagblad.
Selv om Udfordringen nu leverer gennem Bladkompagniet, sendes der fortsat en del aviser gennem postvæsnet til yderområder. Men det har heller ikke fungeret.
– Vi har på det seneste oplevet, at vi heller ikke kan regne med postvæsnet. Nogle forsendelser er simpelthen forsvundet, og andre dukker først op efter flere dage, selv om de sendes med A-post, så noget kunne tyde på, at postvæsnet allerede har indført B-post, siger Udfordringens redaktør Henri Nissen.