Vejen til et livslangt lykkeligt ægteskab

s15_12 ting jeg gerne ville have vidst før vi blev giftGary Chapman er uddannet antropolog og har mange års erfaring med førægteskabelig rådgivning. I denne bog trækker han både på professionelle og personlige erfaringer.

Med et stænk af humor skriver han om flere af de ting, han ville ønske, at han havde vidst og talt med sin kone om, før de blev gift, så havde de været forskånet for mange konflikter og frustrationer. Et livslangt lykkeligt ægteskab sker nemlig ikke af sig selv, men man kan forberede sig – ligesom man gør med arbejdslivet.

Gode råd

Et vigtigt råd er at indse, at den ægteskabelige kærlighed har to faser: forelskelsen og tiden derefter, som kræver en mere bevidst indsats for at holde de kærlige følelser ved lige og forudsætter et godt grundlag ud over forelskelse.
Her er gode råd om, hvordan man løser uoverensstemmelser med brugbare løsninger i stedet for skænderier, om at sige undskyld, om tilgivelse; om at aftale rollefordelingen i hjemmet, som kapitlet ”Toiletter renser ikke sig selv” muntert illustrerer! Andre råd handler om: At man i fællesskab lægger en plan for økonomien; at man bliver bevidst om at tage hensyn til hinandens familier og gør klogt i at forstå, hvad der glæder dem. At man bliver bevidst om mænds og kvinders forskellige seksualitet og kærlighedssprog, som Chapman beskriver med det vigtige råd: at forstå, hvad ens tilkommende tænder på.

Forstå forskellighed

Det gælder også om at få fælles fodslag til åndelighed og kirkegang og at blive bevidst om hinandens personlighed og forskellighed: morgenmand/natteravn, optimist/pessimist, rodehoved/ordensmenneske, passiv/udfarende, spontan/organiseret, snakkesalig/stille. Han anbefaler ligefrem, at vordende ægtepar tager en test, så de bliver bevidst om deres forskelligheder. Formålet er at forstå og forholde sig til det, så man bliver bedre rustet til at leve med det.

Hvert kapitel slutter med et ”Snak om det”-afsnit med gode forslag til emner, man bør drøfte med sin fremtidige ægtefælle. Men det er her lige som med bøger om motion: Det hjælper kun, hvis man følger rådene og taler med sin tilkommende om dem i stedet for bare at læse om det! Bogen er meget nem at gå til og er et glimrede bud på, hvordan man kan forberede sig på ægteskabet.
Flere af Chapmans bøger er oversat til dansk og udgivet på Fokal. Få en smagsprøve ved at teste dit kærlighedssprog på www.kærlighedssprog.dk!

Gary Chapman:
12 ting jeg gerne ville have vidst før vi blev gift
196 sider • 200 kr. • Forlagsgruppen Lohse: Fokal