Beundringsværdig balanceret bog om Israel

s15_Mit_forjaettede_land”Mit forjættede land” giver modigt og meningsfuldt plads til de mange forskellige stemmer i Israel.

Ari Shavit har skrevet en beundringsværdig nuanceret bog, der starter med hans oldefars Israel, den eksistentielle frygt i Shavits egen opvækst og går over i en selvransagelse af det israelske samfund.

Det sker med interviews af mange meget forskellige stemmer: om imponerende og gigantiske succeser inden for industri, teknologi, innovation og landbrug, det fransk-israelske samarbejde om kraftværket i Dimona; men også om ubehagelige emner, man helst fortrænger; enkelte israelsk arabiske/palæstinensiske stemmer; ungdommen i dag og modsætningen mellem vestlige og østlige jøder, ultraortodokse og sekulære jøder, immigranter og bosættere før og nu, religiøse og sekulære politiske partier.

Forståelse og refleksion

Hvad tænkte hans oldefars generation, da de bosatte sig i Israel? Hvad havde de forestillet sig med hensyn til araberne, og hvordan ville de tænke i dag? Hvorfor gik det, som det gjorde? Hvad hvis man havde gjort noget andet? Hvordan vil det gå fremover? spørger Shavit.

Kapitlet om sex og narko med de intime detaljer vil nok være for meget for mange læsere, men det repræsenterer en vigtig stemme i dagens Israel, fordi netop de ekstreme udskejelser er et symptom på, at mange unge israelere ikke orker ”det israelske projekt”. De flygter ind i en alternativ virkelighed ud af den israelske trykkoger, hvor de konstant bliver presset fra alle sider.

Shavits hensigt er at forstå hver eneste stemme. Det gør han modigt og meningsfuldt, fordi han ikke fordømmer og heller ikke giver et sort-hvidt billede af forholdene, men i stedet grunder over det.

Fremtiden kalder på forbøn

Shavit analyserer sig frem til, at Israel blomstrede frem til 1973. Siden er landet blevet mere sårbart på grund af en tiltagende mangel på sammenhængskraft. Ganske vist har Israel haft enorme fremskridt og triumfer, men de forskellige befolkningsgrupper lever i højere grad hver deres liv, og det gør landet næsten mere sårbart end de ydre fjender.

Mit forjættede land beskriver Israels kompleksitet og de dilemmaer, som vokser sig større uden realistisk udsigt til løsning, kun en fremtid med udfordringer og svære valg, der ikke er indlysende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er en forrygende interessant og tankevækkende bog, som bør læses af enhver, der er interesseret i Israel uanset holdning til landet. Der er rigeligt med stof til forbøn!

Ari Shavit:
Mit forjættede land –
Israels triumf og tragedie
534 sider 300 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag