Donald Trumps ’højre hånd’ er evangelisk katolik

Den omstridte Republikanske præsidentkandidat Donald Trump har valgt den troende katolik Mike Pence som vicepræsidentkandidat. Skærmprint fra CNN.
Den omstridte Republikanske præsidentkandidat Donald Trump har valgt den troende katolik Mike Pence som vicepræsidentkandidat. Skærmprint fra CNN.

Guvernør Mike Pence kalder sig ”kristen, konservativ og Republikaner, i dén rækkefølge”.

Milliardæren Donald Trump er nu officielt Republikanernes præsidentkandidat. Han har valgt Indianas guvernør Mike Pence som sin vicepræsident-kandidat.

Mike Pence blev guvernør i 2013. Han er advokat, har været vært på et politisk talkshow og medlem af kongressen.

Først og fremmest kristen

Pence beskriver sig selv som en ”helt almindelig kristen”. Men han understreger, at rækkefølgen for ham hedder ”kristen, konservativ og Republikaner”.
– Jeg har givet mit liv til Kristus. Jeg er en genfødt, evangelisk katolik, siger Mike Pence.

Pence voksede op i en irsk katolsk familie. Han var kordreng og gik i sognets skole i Columbus, Indiana. Hans åndelige gennembrud skete i en tværkirkelig studentergruppe på universitetet, skriver Craig Fehrman fra avisen Indiana Monthly.
Pence har gennem to årtier været engageret i den evangeliske megakirke Grace Evangelical Church sammen med sin familie.

Kristne mærkesager

Som kongresmedlem (2000-2013) har Pence kæmpet for kristne mærkesager som begrænsning af retten til fri abort og imod statsstøtte til forskning på fostres stamceller. Han har også kæmpet imod homo-ægteskaber og været med til at stoppe statsstøtten til abortklinikkerne under Planned Parenthood.

Indvandrings-politik

I 2015 kom det til en konflikt mellem Mike Pence og det katolske ærkebispedømme i Indianapolis på grund af flygtningepolitikken. Pence afslog statsstøtte til genhusning af flygtninge med henvisning til ”sikkerhedshensyn”.
Ærkebispedømmet tog dog alligevel imod en syrisk familie. Og guvernøren gik – trods sin holdning til sagen – med til at sikre dem madbilletter og anden form for støtte. Pence har også tweetet imod Donald Trumps plan om at stoppe al muslimsk immigration til USA. I december sidste år skrev han, at det ville være både ”anstødeligt og forfatningsstridigt”.

Støtter Israel

Nogle iagttagere mener, at Trump med valget af Mike Pence håber at kunne styrke sit anstrengte forhold til både kristne og jødiske vælgere. Pence er nemlig erklæret ven af Israel.
I en tale til AIPAC (pro-israelsk lobby) i 2009, fortalte Pence, at hans tro får ham til at støtte Israel.
– Lad mig slå det helt fast: Ligesom hos størstedelen at mine vælgere, er det min kristne tro, der tvinger mig til at elske staten Israel, udtalte han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I december sidste år slog Pence det fast på den Republikanske jødiske konference: ”Israels fjender er vore fjender. Israels sag er vores sag. Om det så er det eneste verden ved, må det være dette: Amerika står sammen med Israel.”

Religionsfrihed

Pence var sidste år medunderskriver af Indianas nye lov om religionsfrihed. Baggrunden er flere retssager, hvor private kristne forretningsdrivende i USA er blevet dømt for at nægte at yde service til indgåelse af homofile ægteskaber.

Det kristne bager-par, Melissa og Aaron Klein i Oregon, fik en bøde på 135.000 $ og måtte lukke deres bageri. De blev dømt for diskrimination, fordi de nægtede at bage en bryllupskage for et lesbisk par i 2013.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Indiana måtte et familie-pizzaria lukke efter dødstrusler. Ejeren havde nemlig udtalt på tv, at han af hensyn til sin tro ikke ville levere mad til et homo-bryllup. Også en bryllupsfotograf og en blomsterbinder er blevet dømt for at modsætte sig medvirken ved homofile bryllupper.
Mike Pence uddybede sin holdning til tros-og samvittighedsfrihed i sin ’State of the State-tale’ i år. ” Jeg vil ikke støtte nogen lov, der begrænser religionsfriheden for Hoosiers (Indianas borgere) eller blander sig i borgeres forfatningsmæssige ret til at udleve deres tro i gudstjenester, service eller arbejde…Ingen skal frygte forfølgelse på grund af deres dybtfølte tros-overbevisninger”, fastslog han.

Denne markering har gjort Pence afholdt blandt evangeliske kristne og andre konservative. I marts underskrev han den nye lov. Kun en uge senere måtte han dog revidere ordlyden, efter at flere større organisationer og kendisser havde truet med at boykotte Indiana.