Terrorgruppe årsag til polioudbrud

Sundhedsmyndighederne i Nigeria har registreret to tilfælde af polio. Det vestafrikanske land var ellers kun få måneder fra den tre-års grænse, der ville betyde, at Nigeria og hele kontinentet kunne erklæres poliofrit.

Den smitsomme virus har lammet to børn i Bornoprovinsen.Terrorgruppen Boko Haram har kontrollen over området, og det betyder, at det normale vaccinationsprogram ikke kan gennemføres.
– Det har sat os tilbage, siger sundhedsminister Isaac Adewole. “Vi laver nu en nødplan, og i løbet af de næste 48 timer sender vi et team ud for at påbegynde vaccinationer.”

Verdenssundhedsorganisationen WHO vil nu samarbejde med Nigerias regering og andre partnere i den verdensomspændende organisation The Global Polio Eradication Initiative. For at kunne nå børnene i de svært tilgængelige områder må man inddrage religiøse og lokale institutioner for at få tilladelse til at sende vaccinationsteams, udtaler WHO.

Den nordøstlige del af Nigeria har været under den islamistiske gruppe Boko Harams kontrol i årevis. Det betyder, at folk i flere områder er afskåret fra adgang til moderne sundhedspleje. Terrorgruppen har også for nylig angrebet en humanitær konvoj og dræbt tre civile, heriblandt en UNICEF-medarbejder.

– Vi forventede underernæring og andre problemer. Men vi havde ikke regnet med, at der ville være polio, siger minister Adewole ifølge WORLD News Service.